Limba romanaLimba araba

Musulmanii din Romania

In Romania isi desfasoara liber activitatea 15 culte religioase, recunoscute oficial, printre care si cultul musulman. Lor li se adauga un numar mare de asociatii religioase, atit independente, cit si in cadrul cultelor. O parte din asociatiile religioase actioneaza in cadrul si sub egida cultelor religioase recunoscute legal, altele isi desfasoara activitatea autonom de acestea. Alaturi de ceilalti cetateni, apartinind altor culte, credinciosii musulmani isi exercita liber cultul lor, conform marturisirii de credinta a invataturii Coranului.

Practica Islamului in Romania este legata de stabilirea, pe teritoriul Romaniei, inca din secolul al XIII-lea a populatiei turco-tatare. Comunitatile musulmane stabile s-au constituit pe teritoriul Romaniei abia in sec. XIV - XV, ca urmare a instaurarii suzeranitatii Portii Otomane asupra Principatelor Romane, dar ele s-au dezvoltat mai ales in Dobrogea si in unele localitati de-a lungul Dunarii. Activitatea religioasa a musulmanilor in Romania este condusa de un muftiu, cu resedinta in municipiul Constanta. Muftiul este ales prin vot secret din randul clericilor de catre Sura Islam. Alegerea este ulterior confirmata printr-un decret semnat de presedintele Romaniei. Pe linga muftiat functioneaza si un Colegiu Sinodal, numit Sura Islam, compus din 23 membri, care se intrunesc periodic pentru rezolvarea unor probleme administrative si disciplinare ale cultului.

Unitatea de baza este comunitatea, care cuprinde pe toti credinciosii musulmani dintr-o localitate. Organul de conducere al ei il formeaza comitetul, compus din 5-9 membri alesi pe o perioada de 4 ani. Cei circa 70.000 de credinciosi musulmani turci, tatari, albanezi etc. din Romania traiesc grupati in circa 80 de comunitati religioase teritoriale, rurale si urbane. Marea lor majoritate se afla in judetele Constanta (85%) si Tulcea (12%), restul (3%) in diferite centre urbane ca: Bucuresti, Braila, Calarasi, Galati, Giurgiu, Turnu Severin si alte localitati. Lacasurile de rugaciune musulmane din Romania sunt in numar de 80 de geamii.

Ca lacasuri de cult, mai importante ar fi Moscheea si geamia "Hunchiar" din municipiul Constanta, geamia "Esma han Sultan" din Mangalia, care este totodata cea mai veche din tara, geamiile din Medgidia, Cernavoda, Harsova, Tulcea, Babadag, Macin si Isaccea; aceste lacasuri de cult enumerate mai sus sunt declarate monumente istorice. La acestea se adauga si cavourile "Gazi Ali Pasa" si al lui "Saru Saltik Dede" din Babadag. MOSCHEEA din Constanta (Str. Crangului nr. 1) - monument de arhitectura al orasului, principalul edificiu al cultului musulman, a fost construita de statul roman in anul 1910. Proiectul moscheei apartine marelui inventator roman ing. Gogu Constantinescu, iar executia arhitectului Victor Stefanescu. Edificiul este o imbinare armonioasa intre stilul egiptean-bizantin, cu unele motive arhitecturale romanesti, conceptie arhitecturala pe care nu o mai gasim la alte moschei din Dobrogea. In interior se gaseste covorul adus in anul 1965 din insula Ada-Kaleh, o donatie a sultanului Abdul Hamid (1876-1909), lucrat in celebrul centru de artizanat Hereke, din Turcia, cu o greutate de circa 490 kg si dimensiuni de 9 m × 16 m. Geamia "Hunchiar" (Bd. Tomis nr. 41) este o ctitorie a sultanului Abdul Aziz. Terminat prin 1869, edificiul a ocupat multa vreme o pozitie dominanta in zona. Are un stil arhitectonic maur. Minaretul, desi are numai 24 m inaltime, se impune prin proportionalitate, dominind cladirile inconjuratoare. Geamia este declarata monument istoric si de arhitectura.

In ceea ce priveste studiile teologice cu menirea de a forma cadrele necesare bunei desfasurari a vietii religioase, ele au fost asigurate de seminarul teologic musulman, infiintat inca din anul 1610 la Babadag, cursurile desfasurindu-se aici pâna in anul 1901. Din anul 1901 seminarul musulman s-a mutat la Medgidia, unde a functionat fara intrerupere pina in anul 1967; din acest moment a incetat sa mai functioneze din lipsa de conditii. Dupa revolutie, in anul 1992, seminarul teologic musulman s-a reinfiintat, devenind Liceul Teologic Musulman si Pedagogic. A primit spre folosinta cladirea din Strada Romana nr. 2 din Medgidia. In prezent este cel mai important centru de cultura turca si islamica din Romania. Personalul clerical musulman este format din hatipi, imami, hagi, muezini. In prezent cultul musulman are 35 de imami si hagi. Baza materiala a cultului se realizeaza prin contributii benevole de la credinciosi, donatii si subventii acordate de stat, taxe pentru servicii religioase, taxe de vizitare a unor monumente istorice etc. Cultul musulman are in proprietate 108 cimitire.

Cultul musulman din Romania are bune relatii cu intreaga comunitate islamica internationala, atit bilaterale cit si multilaterale. Aceste relatii cuprind schimburi reciproce de delegatii, participari la intruniri si simpozioane pe diverse teme, organizari de pelerinaje anuale la Mecca etc. Credinciosii si deserventii cultului musulman contribuie si ei prin munca lor la dezvoltarea si prosperitatea Islamului.