Acest site folosește «Cookies» Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii acestora. Am înțeles

Cum ne educăm copiii, în cursul acestei luni binecuvântate?

În timpul zilelor binecuvântate din luna Ramadan, părinții joacă un rol important. Există mai multe feluri de a ne educa copiii în luna Ramadan, cea mai bună și importantă modalitate fiind aceea de a oferi un bun exemplu, prin manifestarea unui comportament în concordanță cu învățăturile profetice.


Copilul crește, mai întâi, cu obiceiurile pe care părinții i le-au insuflat încă de mic. În cele ce urmează vom oferi câțiva pași, pe care îi veți putea urma, în relația cu proprii copii:


  1. Explicați-le mai întâi, într-o manieră simplă și limpede, virtuțile spirituale și purificatoare pentru organismul lor, precum și inestimabila recompensă pe care Allah subhanahu wa ta'ala o acordă pentru postul lunii Ramadan. Este un pas important, pentru a risipi temerile și reticența celor mici vis-a-vis de datoria religioasă, percepând-o de această dată într-un mod complet diferit. Nu va fi o greutate accidentală, ci mai degrabă un ritual încărcat cu beneficii maxime.
  2. Odată ce mesajul a fost transmis, iar cei mici acceptă ideea postului, încercați împreună cu ei să faceți o agendă proprie a lunii Ramadan. Să fie un program în care și ei să fie implicați - cum ar fi rugăciunea la timpul ei, recitarea Coranului, pomenirea lui Allah subhanahu wa ta'ala, comportamentul adecvat, evitarea păcatelor - și, la sfârșitul zilei, fiecare să povestească faptele sale.
  3. Observați cu atenție postul copilului și îndreptați-i orice neglijență.
  4. În funcție de vârsta pe care o au, încurajați-i să postească un anumit număr de zile, număr ce va fi mai extins pentru cei care se apropie de vârsta pubertății, apoi lăudați-i de față cu prietenii și rudele dumneavoastră, pentru reușita lor. Treptat, vor fi capabili să se abțină pe parcursul întregii zile.
  5. Ascultați-i zilnic recitarea Coranului; e indicat chiar să memoreze câteva versete din Coran, în fiecare zi, și răsplătiți-i pentru acestea.
  6. Învățați-i regulile cu privire la maniera de a mânca (să folosească mâna dreaptă, să fie mulțumiți de produsele alimentare care li se oferă, amintindu-le de interdicția de a face risipă) și, de asemenea, să spună "Alhamdulilleh".
  7. Corectați-i dacă se comportă greșit, ori dacă rostesc cuvinte nepotrivite și reamintiți-le că se află în post și, dacă vor continua pe o linie greșită, răsplata le va fi diminuată.
  8. Învățați-vă copilașii să spună ruga (dua) de întrerupere a zilei de post.
  9. În ceea ce privește ruperea postului, învățați-i să facă acest lucru prin a mânca o curmală, a bea un pahar cu apă sau lapte, a servi supa; de asemenea, învățați-i să meargă imediat la rugăciunea de Maghrib, iar numai după aceea să continue masa de Iftar.
  10. Învățați-i să fie darnici și generoși cu cei din jur, vorbindu-le despre starea sufletească a celor săraci și defavorizați, care nu beneficiază de ceea ce alți copii au din belșug; amintiți-le, de asemenea, și de situația imigranților.
  11. Întâlnirile din luna Ramadan constituie un bun prilej de a menține strânse legăturile familiale. Această tradiție oferă un prilej special pentru reconcilierea și restabilirea legăturilor în familie.
  12. Învățați-i să-și ajute mama la prepararea mâncării, aranjarea mesei și alte treburi casnice, în așa fel încât și ea să poată profita de această lună.
  13. Dacă copiii nu pot să țină post, oferiți-le șansa să mănânce alături de dumneavoastră la Maghrib și învățați-i că tocmai întrerupeți ziua de post - și asta în ciuda faptului că ei au mâncat mai înainte.
  14. Mergeți la rugăciune împreună cu copiii dumneavoastră și învățați-i cum trebuie să se comporte în moschei. Ei trebuie să știe că postul înseamnă un comportament adecvat.
  15. Luați-i la rugăciunea Tarawih, ca să se familiarizeze cu aceasta, astfel încât atunci când vor ajunge la pubertate, ea să fie un lucru normal pentru ei.
  16. În a treia parte a lunii Ramadan, Profetul Mohammed Salla-llahu 'alahi wa sallam avea obiceiul să-și petreacă noaptea în rugăciune și să-i trezească și pe membrii familiei sale.
  17. Aceasta indică faptul că familia trebuie să profite de aceste momente binecuvântate, atât de plăcute lui Allah subhanahu wa ta'ala.
  18. Mama, la rândul ei, în afară de faptul că are responsabilități foarte mărite în această lună, este cea care trebuie să pregătească Suhur, să-și trezească copiii, iar cei care au ajuns la vârsta pubertății, în general fetele, să-și ajute mama în prepararea Suhurului.
  19. Tatăl îi poate încuraja pe cei mici să postească și, în același timp, să ia masa din zori, oferindu-le mici premii celor care reușesc să postească măcar câte o jumătate de zi, pe parcursul lunii Ramadan.
  20. În dimineața zilei de Aid, îmbăiați-i, îmbrăcați-i cu cele mai bune hăinuțe și luați-i cu dumneavoastră la rugăciune. Învățați-i că aceasta este sărbătoarea noastră - la fel cum creștinii au Paștele și Crăciunul.
  21. Accentuați această diferență și aduceți-vă aminte că Profetul Mohammed Salla-llahu 'alahi wa sallam a spus, referitor la responsabilitatea creșterii copiilor:
Acela care își va îndeplini responsabilitatea creșterii și bunei educații a fiicelor sale, va fi apărat de Iad. relatat de Bukhari și Muslim

  1. Niciodată nu uitați să faceți dua pentru copilași, pentru binele și călăuzirea lor și, cu voia lui Allah Preaînaltul, pentru tot binele familiei.

Fie ca educația copiilor noștri să fie făcută de dragul lui Allah subhanahu wa ta'ala.


Amin!
653db78jpg