Majoritatea nemusulmanilor, atunci când aud de postul ținut de musulmani, știu despre faptul că trebuie să stea fără mâncare și băutură o zi întreagă, lucru pe care ei îl concluzionează ca fiind o tortură și o asprime religioasă.
Deși controversat de necunoscători, postul din luna Ramadan aduce cu sine marea răsplată de la Allah ﷻ subhanahu wa ta'ala, dar și beneficii pentru corpul pe care îl purifică. După cum bine știu musulmanii, postul din luna Ramadan a fost lăsat de Allah Preaînaltul ca fiind unul din stâlpii de bază ai Islamului și este obligatoriu de îndeplinit, pentru cei apți să o facă.
Având foarte multe ramuri explicative, am ales a scrie la rubrica de sănătate despre beneficiile acestui post, din punct de vedere medical.
Așadar, postul la musulmani prevede o abstinență totală de la mâncare și băutură, pe tot parcursul zilei, de la răsăritul soarelui și până la apus. Pentru cei care cunosc, se știe că postul, în primele zile de început, este uneori însoțit - pentru persoanele mai sensibile - de stări de amețeală, congestie stomacală, iar pentru cei sensibili cu nervii, chiar stări de nervozitate.
Ei bine, asta se întâmplă deoarece corpul a fost obișnuit cu o rutină zilnică, haotică, în a colecta toxine. Pe lângă proteine, glucide, carbohidrați, lipide și ce mai auzim și citim din presa scrisă, corpul deține o cantitate semnificativă de toxine, care nu vor fi eliminate dacă nu supunem corpul la un regim alimentar mai serios, pentru o anumită perioadă de timp.
În Islam, Bunul Allah a decis pentru noi, musulmanii, că postul trebuie ținut o lună de zile. Așa cum am scris, în primele 3-4 zile de post, corpul va resimți o schimbare, mai mult sau mai puțin acceptată, dar care mai târziu va dispare, inshaAllah. După aceste zile, corpul își va reintra în ritmul său normal, iar noi vom fi preocupați cu serviciul, casa, copiii, școala și alte activități sociale, care nu ne vor mai permite să ne gândim la acele plăceri culinare.
La ce ajută, deci, postul?
Iată câteva din beneficiile postului, care aduc numai bine sănătății:
1. Obezitate Excesul de grăsime, pentru cei obezi, supraponderali sau chiar și doar cu câteva kilograme în plus față de greutatea normală, va dispare odată cu începerea postului. Servirea micului dejun înainte de răsăritul soarelui (Suhur), având la bază fibre și proteine, va ajuta pe cel în cauză să nu resimtă nevoia acută de a mânca sau ronțăi ceva. Este de ajuns să vă gândiți că v-ați îndeplinit îndatoririle de musulman, că ați hrănit stomacul și astfel foamea și setea vor sta, pentru o vreme, departe de dumneavoastră. Nu este, însă, indicat să depuneți un efort fizic excesiv, dacă împrejurările nu cer acest lucru și renunțați la sala de sport, înlocuind aceasta cu mersul pe jos, bicicleta sau câteva exerciții fizice ușoare, făcute în casă.
2. Ajută la reglarea tensiunii sistolice
3. Revitalizarea celulelor și a țesuturilor
4. Eliminarea toxinelor Excesele de fosfați, magneziu, acid uric și amoniu sunt eliminate prin post. Aceste toxine sunt cauzele durerilor reumatismale, artritei; chiar și pietrele de rinichi sunt eliminate, iar structura celulară este regenerată.
5. Respirația și inima Excesul de mâncare, pe care nu de multe ori îl facem în zilele obișnuite, duce la o presiune abdominală, bătăile inimii sunt îngreunate, apare acea senzație de greu, iar respirația este afectată. Anumite persoane trăiesc acea senzație de moleșeală, după ce au consumat mâncare - și asta pentru că sunt afectați și plămânii.
Cele două mese principale din luna Ramadan - Suhur și Iftar - ajută corpul să fie mai activ, având în vedere și cât și ce mâncăm.
Oamenii de știință au concluzionat că o zi de post negru ajută corpul să se regenereze timp de 10 zile și deci, postind timp de o lună, corpul nostru se va regenera pe o perioadă de 10 luni. Dacă luăm în calcul și cele 6 zile de post ale lunii Shawwal, atunci corpul nostru este purificat pentru un an.
6. Sistemul circulator Postul ajută la reglarea acidului uric din corp și la arderea grăsimilor negative. Suntem, astfel, protejați de gută sau artero-scleroză.
7. Sistemul nervos Deși pare incredibil, postul ajută la reglarea sistemului nervos și la autocontrol la nivelul cerebral. Evident că în perioada postului trebuie să ne abținem de la reacțiile negative și necontrolate, ce pot apare în viața de zi cu zi a fiecărei persoane. Auto-controlul este nu numai o obligație pe care o avem față de Allah Preaînaltul, dar și față de semenii noștri.
Și bine ar fi, inshaAllah, ca și după acest post să ne menținem răbdarea.
8. Cancerul Prin post, celulele sunt regenerate, toxinele eliminate și astfel se diminuează riscul apariției cancerului sau a unor tumori.
9. Diabetul În perioada postului, zahărul din corp este redus și astfel pancreasul nu mai este afectat. Secreția de insulină va transforma zahărul în carbohidrați, iar țesuturile pancreatice vor avea șansa să se regenereze.
10. Dermatologie Problemele de piele, pe care anumite persoane le au, pot dispare în urma acestui post. Psoriazisul și acneea sunt boli ce pot fi reduse, dacă nu chiar eliminate pentru totdeauna.
În concluzie, postul musulmanilor, din luna Ramadan, este unul benefic, atât din punct de vedere religios, cât și pentru sănătatea noastră. Sunt, însă, mulți care în timpul Iftarului și al Suhurului, se îndoapă, pur și simplu, cu diverse feluri de mâncare, creând un haos intern în corpul lor. Trebuie să se țină cont că a servi masa, după o zi de post, nu înseamnă să mănânci tot ce e pe masă, deodată. Iar după servirea mesei și după rugăciune este indicat, dacă timpul de afară vă permite, să faceți o plimbare. Chiar și mersul pe jos, în drum spre moschee, va fi răsplătit de Bunul Allah, iar organismul va fi și el ușurat.
Abu Huraira, radhi Allahu anhu, a relatat că Trimisul lui Allah ﷺ Salla-llahu 'alahi wa sallam a zis:
Cel ce se curățește în casa lui și apoi merge într-una din casele lui Allah (moschei), pentru a face rugăciunea poruncită, un pas al lui îi va șterge păcatele, iar celălalt îi va înălța starea. relatat de Muslim
Ubai ibn Ka'b, radhi Allahu anhu, a relatat:
Era un om din Ansar, care locuia cel mai departe de moschee. După câte știu eu, acesta n-a lipsit niciodată de la rugăciune (adunare). I s-a spus: «Dacă-ți cumperi un măgar, poți călări pe el în nopțile întunecoase și pe căldură înnăbușitoare, ziua.» El a zis: «Nu mi-ar place ca locuința mea să fie așezată lângă moschee. Vreau să fiu răsplătit pentru că merg pe jos la moschee și la fel mă întorc acasă.» La acestea, Trimisul lui Allah ﷺ Salla-llahu 'alahi wa sallam a zis: «Allah a adunat toate (răsplățile) pentru tine.» relatat de Muslim
Și pentru că anul acesta luna sfântă, Ramadan, va sosi pe timp de vară, i-aș sfătui pe frații și surorile care doresc să meargă la moschee, pentru rugăciune, să își lase "bolizii" în parcare, să se pregătească din timp și să o pornească, la pas, către moschee.
InshaAllah, să fie cu folos acest articol pentru cititori; și dacă am greșit, cer cu îndurare mila lui Allah Cel Bun și Iertător.
Sănătate și credință maximă vă doresc tuturor!