Acest site folosește «Cookies» Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii acestora. Am înțeles

Ar-Rahman - Cel Milostiv / Milostivul

Este al doilea nume, după Allah, care apare în Coranul cel Sfânt. Acest Nume se găsește în mai multe versete ale Coranului, însă prima oară este menționat în Surat Al-Fatiha, verset 1:


Bismi-llehi Ar-Rahmani Ar-Rahiim
În numele lui Allah Cel Milostiv, Îndurător

227f94e0jpg

Acestui Nume (și în același timp și Atribut al lui Allah subhanahu wa ta'ala) îi este dedicată o sură din Nobilul Coran și anume, sura 55, Ar-Rahman, în care se arată limpede ce înseamnă și ce valoare are acest Nume-Atribut.
Allah subhanahu wa ta'ala este Cel care, prin nemărginita Sa Milă, îi binecuvântează pe supușii Săi și le dă prosperitate și har, fără a face deosebire între ei. Mila este privilegiul frumuseții, al dragostei și al bunătății, care nu se cuvine numai lui Allah Preaînaltul, în calitatea Sa de Creator pentru creațiile Sale.


El este «Ar-Rahman» pentru toată lumea, inclusiv pentru necredincioși. Chiar dacă cineva comite shirk, ori este nerecunoscător, ori Îl respinge pe Allah subhanahu wa ta'ala, El, Preaînaltul, încă îi mai dă hrană, adăpost, sănătate, timp și posibilitatea de a se căi, până la ultima suflare.


Mila lui Allah subhanahu wa ta'ala pentru necredincioși este specifică numai acestei vieți, însă, este ca și cum nu ar fi, de fapt, milă pentru ei, deoarece, în Viața de Apoi, când Îi vor cere lui Allah subhanahu wa ta'ala să îi scoată din Flăcările Iadului, mărturisind abia atunci credința în El, Preaînaltul, zicând:


  1. Doamne, scoate-ne pe noi din el! și dacă iarăși ne vom întoarce, suntem noi nelegiuiți»

Surat Al-Mu'minun 23:107


ei nu vor găsi milă, ci, mai degrabă, vor găsi dreptatea, Allah subhanahu wa ta'ala spunându-le:


  1. ...«Rămâneți în el umiliți și nu mai vorbiți cu Mine!»

Surat Al-Mu'minun 23:108