Acest site folosește «Cookies» Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii acestora. Am înțeles

Originea și semnificația numelui ALLAH

Numele «Allah» este cuvântul arab care desemnează «Dumnezeu» și faptul că nu există decât un singur și unic dumnezeu. Acest cuvânt este impregnat cu un sens profund religios, având în vedere rădăcinile sale și originea sa. Aceasta se datorează faptului că el provine de la verbul arab «ta’allaha» (sau «allaha»), care înseamnă «a fi adorat». Astfel, în limba arabă, numele «Allah» înseamnă «Singurul care merită a fi adorat». Acesta este, pe scurt, mesajul islamic al monoteismului pur. Musulmanii adoră același Allah al lui Noe, al lui Avram, Moise, David și Isus, aleihum sallam.


De asemenea, musulmanii preferă să Îl numească pe Supremul Creator «Allah», în detrimentul cuvântului «Dumnezeu», deoarece cuvântul arab «Allah» este pur, curat, unic; nu are plural și nici gen, spre deosebire de cuvântul «Dumnezeu», asupra căruia se pot face numeroase interpretări: el poate avea atât formă de plural, cât și gen feminin sau masculin.


De exemplu, cuvântul «Dumnezeu» importă plural, care este «dumnezei». «Allah» este Unul Singur, nu există plural pentru «Allah».


De asemenea, «Dumnezeu-Tatăl» înseamnă cineva care ne păzește, însă în Islam nu există așa ceva, nu avem «Allah-Tatăl», astaghfirullah.


«Allah» este un cuvânt unic, căruia nu i se asociază nimic, nici măcar un cuvânt cu care am putea "jongla"asupra lui.


Acesta este cel mai frumos, cel mai măreţ Nume, deoarece le conţine pe toate celelalte cu care El Însuşi S-a descris pe Sine, în Sfântul Coran. El apare menţionat pentru prima oară în surah 1, Al- Fatiha, verset 1:


Bismi-llehi Ar-Rahman Ar-Rahim
În numele lui Allah Cel Milostiv, Îndurător

Acest nume conţine în el toate celelalte înţelesuri ale celorlalte nume ale lui Allah Preaînaltul, acestea fiind descrieri ale Lui, subhanahu wa ta'ala. Tot ceea ce aceste nume sau atribute conţin, toate înţelesurile lor, sunt cuprinse în numele ALLAH. Spre exemplu, dacă luăm numele Mohammed Salla-llahu 'alahi wa sallam îl putem descrie ca pe un tată, soţ, politician, etc. Aceste descrieri reprezintă caracteristici ale Sale. Similar, când vedem versete din Coran în care este menţionat mai întâi numele «Allah» şi apoi vedem alte nume ale lui Allah că îl urmează, ele sunt descrieri ale numelui «Allah» (de exemplu, «Bismilleh» – mai întâi apare numele «Allah», apoi descrierea «Ar Rahman - Cel Milostiv, Ar Rahim - Cel Îndurător»)


Referitor la acest grandios nume, ALLAH, Profetul Mohammed Salla-llahu 'alahi wa sallam ne-a învăţat două expresii pe care să le folosim în diverse acţiuni pe care le facem zi de zi: Bismilleh (În numele lui Allah), pe care îl spunem înaintea oricărei acţiuni pe care o facem (înainte de a mânca, înainte de a face wudu, Rugăciunea - efectiv trăim cu această expresie) şi Allahumma (O, Allah!), folosit de nenumărate ori atunci când Îi cerem Lui ceva (O, Allah, ghidează-ne, protejează-ne!, etc).


Aceste două expresii trebuie să le folosim (aşa cum ştim că trebuie să respirăm), în viaţa noastră de zi cu zi. Scopul acestora este de a fi cât mai apropiaţi de Allah Preaînaltul, de a fi conştienţi de existenţa Lui, căci doar conştientizând prezenţa Sa în viaţa noastră şi în toate acţiunile noastre, vom putea fi capabili să luăm deciziile corecte şi să alegem ceea ce este mai bine pentru noi.