Acest site folosește «Cookies» Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii acestora. Am înțeles

Semnificaţia pronumelor EL şi NOI, în Sfântul Coran

În Sfântul Coran, se foloseşte «El» pentru a-L desemna pe Allah subhanahu wa ta'ala, deoarece şi în limba română, ca şi în alte limbi, pentru ceea ce nu are gen, se foloseşte pronumele de forma «masculin, singular», ca substituent al numelui sau al subiectului. (În limba română, în genul neutru, adică ceea ce nu este feminin şi nici masculin, singularul este întotdeauna masculin.) De asemenea, «El» este folosit pentru a arăta respect şi demnitate şi nicidecum pentru a arăta genul.


Pronumele «Noi» este utilizat de Allah subhanahu wa ta'ala atunci când vorbeşte despre Sine, nu asemenea unui plural care defineşte un grup, ci ca exprimare a Măreţiei, a Suveranităţii şi a Atotputerniciei Sale. Este folosit atunci când este vorba despre binecuvântări sau decizii ale Lui:


  1. Noi am pogorât [Coranul] în noaptea Al-Qadr.

Surat Al-Qadr 97:1


  1. Aceasta este Ziua Judecății, în care Noi vă vom aduna laolaltă cu cei de dinainte;

Surat Al-Mursalat 77:38


În limba română veche, «noi» era folosit ca plural la majestate, atribuit unei singure persoane, pentru a-i scoate în evidenţă suveranitatea.


În alte sure, numele lui Allah subhanahu wa ta'ala apare alături de atributul «Dumnezeu/Divinitate- ILAH»:


إِنَّمَا اللَّهُ إِلَٰهٌ وَاحِدٌ ۖ سُبْحَانَه


... Innama-llahu Ilahun waahidun, Subhanah ...


... Allah nu este decât un Dumnezeu Unic. Slavă Lui! ...

Surat An-Nisaa' 4:171قُلْ إِنَّمَا هُوَ إِلَٰهٌ وَاحِد


... Qul innama huwa ilahun waahid


... Spune: «Numai El [este un singur Dumnezeu]…»

Surat Al-'An'am 6:19لَا إِلَٰهَ إِلَّا هُوَ


... la ilaha illa huwa


... Nu există altă divinitate în afară de El

Surat Al-'An'am 6:102Acesta este ALLAH Preaînaltul. Întregul Univers mărturiseşte Unicitatea Sa. Contemplând asupra Universului, de la cel mai mic grăunte de nisip la munţii imenşi şi maiestuoşi, se poate recunoaşte Măreţia Lui, Preaînaltul. Allah subhanahu wa ta'ala a avut grijă încă de la început de nevoile fiecărei creaturi ale Sale în parte. Toată creaţia are nevoie de El, în timp ce El nu are nevoie de ceva sau de cineva. Fiecare creatură a fost creată cu un scop precis, iar îndeplinirea acestui obiectiv este o modalitate de a recunoaşte drepturile Creatorului asupra noastră. Allah Preaînaltul spune în Coranul cel Sfânt că El nu ne-a creat decât pentru ca noi să Îl adorăm:


  1. Eu nu i-am creat pe djinni și oameni decât pentru ca ei să Mă adore.

Surat Ath-Thariyat 51:56


Iar acest lucru este dreptul Lui asupra noastră!


Allahu Akbar!