Acest site folosește «Cookies» Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii acestora. Am înțeles

Dania de sfirsitul lunii Ramadan - Zakat Al-Fitr

Zakat Al-Fitr este obligatoriu pentru orice musulman, tânăr sau bătrân, bărbat sau femeie, liber sau sclav și se plătește la sfârșitul postului din luna Ramadan.


Zakat Al-Fitr este o obligație ce a fost impusă prin Sunna, așa după cum relatează Abdullah ibn Omar, radhi Allahu anhu:


Mesagerul lui Allah Salla-llahu 'alahi wa sallam impune plata de Zakat Al-Fitr fiecărui om liber sau sclav, bărbat sau femeie, tânăr sau bătrân, care sunt dintre musulmani."
Convenit

Acest Zakat Al-Fitr înseamnă a da o anumită cantitate de alimente, în mod special ceea ce produce omul prin agricultură, celor care sunt îndreptățiți să primească Zakat. Această cantitate de alimente se numește «saaꞌ» și este egală cu patru «mud», iar un «mud» înseamnă cantitatea pe care o cuprinde un om cu ambele mâini făcute căuș. Este o măsură de volum și nu de greutate.


Abu Sa’id Al-Khudri, radhi Allahu anhu, relata:


În vremea lui, Profetul Salla-llahu 'alahi wa sallam avea obiceiul de a da o «saaꞌ» de hrană în ziua de Aid Al-Fitr. Și la vremea noastră, hrană însemna orz, struguri, caș sau curmale.
relatat de Bukhari

Zakat Al-Fitr se dă, obligatoriu, înainte de rugăciunea de Aid; dacă se dă după, este considerat ca și sadaqah, după cum se spune și într-o relatare a lui Ibn Abbas, radhi Allahu anhu:


Trimisul lui Allah a făcut Zakat Al-Fitr obligatoriu, pentru a purifica persoana care postește de vorbe deșarte și limbaj neadecvat și pentru a hrăni săracii. Cine îl plătește înainte de rugăciune, este acceptat ca Zakat, iar cine îl plătește după rugăciune este doar un fel de caritate (sadaqah).
relatat de Abu Dawud


Produse care se consideră a fi acceptate ca Zakat Al-Fitr


1 «saa» =


  • de 4 ori cât grâu încape în căușul mâinilor,
  • de 4 ori cât ovăz încape în căușul mâinilor,
  • de 4 ori câți struguri și câte stafide încap în căușul mâinilor,
  • de 4 ori câte curmale încap în căușul mâinilor
  • de 4 ori cât caș/brânză dulce, proaspătă (cea care este materie primă pentru brânzeturile maturate) încape în căușul mâinilor.


După unii, această măsură este egală cu 2,04 kg, după alții 1,6 kg, iar alții spun că pentru lichide ar fi 3 litri, însă Allah subhanahu wa ta'ala știe cel mai bine.


Pentru a evita orice dubiu, este bine să se ceară opinia Imamului locului sau a unui Sheikh, deoarece ei cunosc foarte bine sistemul de măsurare specific fiecărui ținut și cum se face conversia acestora în unitățile de măsură standard (kg sau litru).1829a468jpg