Acest site folosește «Cookies» Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii acestora. Am înțeles

Modalități de plată ale Daniei

Zakat-ul se cere a fi plătit în anumite feluri, specifice fiecărui tip de avere, astfel:


1. Pentru aur și argint


Aceste metale trebuie să existe în proprietatea cuiva, într-o valoare numită «nisaab». Dacă acest «nisaab» este împlinit, atunci trebuie să se plătească o taxă de 2,5% din acesta. Nu contează dacă aceste metale sunt sub formă de bani, lingouri sau bijuterii, sau dacă acestea se constituie ca bijuterii ale soțiilor, indiferent că le poartă sau nu. Nu se specifică exact cât înseamnă «nisaab», deoarece aurul și argintul au valori diferite, în funcție de dezvoltarea societății din care individul face parte. Este bine să se plătească Zakat pentru bijuterii, chiar dacă se poate depăși un pic limita datorată, deoarece este mai bine să se împlinească obligația de plată, decât să fie făcută incomplet.


Există o relatare a lui Abdullah ibn Amr ibn Al-As, în care se spune că:


A venit odată o femeie la Profet Salla-llahu 'alahi wa sallam împreună cu fiica sa care avea pe mână două brățări de aur.
Profetul Salla-llahu 'alahi wa sallam le-a observat și a întrebat-o pe femeie: «Ai plătit Zakat și pe acestea?»,
iar ea a răspuns: «Nu!»
Atunci, Trimisul lui Allah Salla-llahu 'alahi wa sallam a spus: «Ți-ar plăcea dacă Allah subhanahu wa ta'ala te-ar face să porți două brățări de foc în locul acestora?»
Atunci, ea le-a luat de pe mâna fiicei ei și a spus: «Ele sunt pentru Allah subhanahu wa ta'ala și pentru Trimisul Lui, salla Allahu aleihi wa sallam.»
Colecționat în Bulughul Maraam, cu lanț neîntrerupt de naratori


2. Pentru afaceri comerciale, de producție sau de prestări de servicii, inclusiv cele bancare.


Zakat-ul pentru acestea înseamnă 2,5% din profitul anual rezultat ca urmare a derulării acestor afaceri. Dacă anul fiscal nu s-a încheiat, atunci cel în cauză va face o evaluare a propriei afaceri, făcând o estimare a profitului și va plăti Zakat în funcție de această estimare. Nu se plătește Zakat pentru bunurile de uz personal sau pe care le-a împrumutat altcuiva tot cu același scop.


Cu privire la această situație, Profetul Mohammed Salla-llahu 'alahi wa sallam a spus:


Un musulman nu este obligat să plătească Zakat pentru sclavul său sau pentru calul său.
relatat de Bukhari și Muslim


Se datorează Zakat pentru închirieri, dacă sunt date chiriașului pe cel puțin un an (inclusiv pentru aur și argint, dat sub aceste condiții.)