Acest site folosește «Cookies» Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii acestora. Am înțeles

Aid Al-Fitr - sărbătoare, tradiţii şi valoare

Sărbătoarea de Aid Al-Fitr marchează sfârșitul lunii sacre, Ramadan (perioadă de post și abstinență totală, de la răsăritul până la apusul soarelui) și începutul lunii Shawwal, a 10-a lună a calendarului islamic.


Musulmanii au doar două sărbători: Aid Al-Fitr și Aid Al-Adha. Anas, radhi Allahu anhu, a spus:


Trimisul lui Allah Salla-llahu 'alahi wa sallam a venit la Medina, iar oamenii de aici aveau două sărbători. În timpul acestor zile, au avut loc numeroase carnavaluri și festivită ți, iar Profetul i-a întrebat pe ansari (musulmanii din Medina) despre acestea. Ei i-au spus că, înainte de Islam, aveau obiceiul să organizeze carnavaluri, în timpul acestor două zile de sărbătoare.
Profetul le-a răspuns: "În locul acestor două zile, Allah a ales altele două, care sunt mai bune decât acestea: cele de Aid Al-Fitr și Aid Al-Adha."
relatat de Abu Dawud

În ciuda schimbării și a modernizării societăților în care trăim, această sărbătoare a reușit să-și păstreze caracterul său aparte.


Aid Al-Fitr este sărbătorit în primele 3 zile după luna Ramadan și reprezintă o mare ocazie pentru credincioși de a celebra abstinența de pe tot parcursul acestei luni. Este o sărbătoare a bucuriilor pentru copii, și în special a reuniunilor familiale.
În această perioadă se fac vizite rudelor și prietenilor, iar în toate casele se aud frumoasele urări de sărbătoare: "Fie ca Bunul Allah, prin mila și milostivirea Sa, să vă fi primit postul și rugăciunile!" - "Aid mubarak!" (Aid Fericit), schimbându-se între musulmani, cu mare bucurie.


Este o ocazie excelentă pentru a se întâlni familiile, prinse în aceste «turbulențe» ale vieții. Pentru unii este, poate, singura dată pe an când întreaga familie reușește să se adune acasă, pentru a petrece momente minunate în compania celor dragi.
Dimineața devreme, fiecare musulman face o îmbăiere completă (ghusl) și servește, la micul dejun, câte o curmală. Apoi, îmbrăca ți cu cele mai frumoase haine, cumpărate special pentru această ocazie (cei care nu au posibilitatea, îmbracă cele mai frumoase haine ale lor, curate) musulmanii se reunesc, în dimineața de Aid, la moschee, pentru a-L preamări și a-I mulțumi lui Allah subhana wa ta'ala.


Rugăciunea specială, făcută pe parcursul acestei sărbători, este efectuată sub cerul liber (deoarece moscheile sunt pline), în congregație. Înainte de rugăciune, toți musulmanii recită Takbirul:


"Allahu Akbar, Allahu Akbar
La illaha illa Allah
Wa Allahu Akbar, Allahu Akbar
Wa lillah hilhamd."


care înseamnă:


"Allah este Cel mai Mare, Allah este Cel mai Mare
Nu există altă divinitate în afară de Allah
Allah este Cel mai Mare, Allah este Cel mai Mare
și către El se îndreaptă toate rugile."


Înainte ca rugăciunea de Aid să înceapă, toți musulmanii trebuie să își achite, obligatoriu, Zakat Al-Fitr, o sumă ce urmează a fi donată celor nevoiași, pentru luna Ramadan, de obicei la o moschee din apropiere, pentru a fi utilizată în cel mai bun mod posibil. Zakat Al-Fitr poate fi dat sub formă de bani, provizii (orez, grâu, făină, stafide), etc.


Pe lângă cele 5 rugăciuni zilnice, rugăciunea de Aid este foarte importantă și toți musulmanii împlinesc această rugăciune în moschee, alături de credincioși, iar femeile o pot face acasă.


După ce rugăciunile au luat sfârșit, oamenii se salută și își fac urări unii altora. Reprezintă o formă de respect ca, mai întâi, să fie saluta ți cei în vârstă. Musulmanii își cer iertare de la familie și cei apropiați, înainte de Aid Al-Fitr. Un credincios trebuie să ierte pe cel ce i-a greșit, așa cum și el speră la iertarea lui Allah Preaînaltul.


La orele amiezii, după rugăciune, face parte din tradiție ca familia, vecinii, prietenii să se adune împreună.


Aidul Al-Fitr este un moment de sărbătoare, pe care musulmanii îl celebrează fiecare în felul lui aparte. Pe lângă casele curate și decorate frumos, femeile se înnoiesc și ele, îmbrăcându-se cu haine noi și aplicându-și pe mâini henna. Se prepară mâncăruri delicioase și multe feluri de prăjituri, în acest fel mamele ținându-și «pofticioșii» aproape de casă. Chiar dacă, uneori, împărțite fiind între casă și servici, femeile nu mai găsesc timpul necesar pentru prepararea atâtor bunătăți, ele cumpără tot ceea ce este nevoie, însă nu renunță la tradiții, la a avea o masă încărcată și îmbelșugată, pentru această ocazie specială.
În multe țări musulmane, Aid Al-Fitr este o sărbătoare a dulciurilor. Copiii sunt răsfățați cu bomboane, migdale, fistic, ciocolată. Ei se bucură nespus de mult și de atenția acordată de către rude, această sărbătoare fiind și una a cadourilor. Este o tradiție ca în fiecare an, cu ocazia Aid-ului Al-Fitr, să se cumpere haine noi pentru întreaga familie. Toate acestea îi fac pe cei mici să simtă bucuria care domnește peste tot, în această minunată sărbătoare.


Abu Huraira, radhi Allahu anhu, relatează că Profetul Mohammed, salla Allahu aleihi wa salam, a spus:


Faceți-vă cadouri! Prin aceasta veți îndepărta ura dintre voi; și nu depreciați micile cadouri date vecinilor, chiar dacă acestea sunt neînsemnate, precum copita unui miel.
relatat de Tirmidhi

După vizitele familiale, se iese la o plimbare, pentru a asista la festivitățile organizate special pentru această ocazie: spectacole, carnavaluri, focuri de artificii și alte programe interesante.


Aid Al-Fitr este, de asemenea, sinonim cu solidaritatea și apropierea de semenii noștri. Mul ți sunt aceia care primesc în casele lor copii orfani sau rude care trăiesc departe de ei. De asemenea, familiile deschid bucuroase porțile străinilor, pentru a petrece împreună momente unice, pline de bucurie și împlinire sufletească.


Acum, inima a numeroși credincioși este plină de compasiune, astfel încât chiar și cei mai săraci nu duc lipsă de nimic, fiind ajuta ți de frații lor întru Islam; ba chiar sunt pofti ți în vizită, pentru a se bucura împreună de darurile primite de la Allah Cel Milostiv.


Aid Al-Fitr este o zi a recunoștinței: musulmanii se reunesc într-o atmosferă frățească și plină de bucurie, oferindu-I recunoștință lui Allah subhana wa ta ala și cerându-I să-i ajute să își îndeplinească obligațiile religioase.


Aidul este o zi a comemorării: musulmanii se roagă lui Allah Preaînaltul și Îl slăvesc, pentru a-I demonstra faptul că nu uită de favorurile pe care El, Cel Îndurător, le-a oferit lor.


Este o zi a victoriei sufletești: cel ce reușește să-și îndeplinească cu succes obligațiile sale religioase primește, de Aid, răsplăți nenumărate.


E o zi a recoltei: Allah Cel Milostiv dă răsplăți infinite acelora care au fost preocupa ți de bunăstarea semenilor lor.


E o zi a iertării: atunci când musulmanii se roagă împreună, în această zi, cu toții cer iertare și tărie în credință. Iar Allah subhana wa ta'ala i-a asigurat de mila și iertarea Lui, pe aceia care se apropie de El.


Este o zi de pace: atunci când un musulman sădește pace în inima lui, prin respectarea Legii lui Allah Preaînaltul și ducând o via ță exemplară, acesta a încheiat, cu siguranță, un tratat de pace inviolabil, cu Allah subhana wa ta'ala.


Această sărbătoare de Aid Al-Fitr ne aduce aminte de multitudinea de culori și tradiții ce compun Ummah. Ne ajută să conștientizăm că nu suntem singuri, că pe lângă Creatorul Absolut, avem alături de noi frați și surori întru Islam, alături de care trebuie să depunem efortul de a îndeplini obiectivul nostru comun: Islamul.~ Redacția AnNisaa urează tuturor musulmanilor ca această sărbătoare de Aid să aducă bucurii și împliniri sufletești; fie ca Allah subhana wa ta'ala să ne ajute să reușim să vă captăm atenția cu cât mai multe articole interesante, în următorii ani, despre luna Ramadan! ~7c22fd3jpg