Este o binecuvântare de la Allah ﷻ subhanahu wa ta'ala pentru musulmanii care au prins și această lună Ramadan și își pot îndeplini rugăciunile. Este o lună în care faptele bune sunt înmulțite și ridicate de mai multe ori, acest lucru fiind apreciat numai de Allah Preaînaltul.
Postul este o îndurare de la Cel Milostiv, care acordă tuturor oamenilor numeroase beneficii: aerul pe care îl respiră, soarele și ploaia, fără de care nu am exista. Să postim pentru a ne apropia de Allah ﷻ subhanahu wa ta'ala, cu conștiința curată, pentru a-I fi recunoscători, pentru a fi în armonie cu Universul și creaturile sale!
Fiecare musulman ar trebui să profite de această lună, astfel încât să acumuleze cât mai multe fapte bune. Câți sunt cei care, fie din cau-a unei boli, fie din cauza unui deces, au fost privați de această binecuvântare?
Fiindcă este o binecuvântare, în adevăratul sens al cuvântului; o binecuvântare pe care doar Allah Cel Milostiv o putea oferi oamenilor.
Așa cum musulmanii trebuie să profite din plin și cât mai devreme de oportunitățile lunii Ramadan, așa trebuie să-și îndeplinească și obligațiile față de copiii lor. Obligații ce constă în a le asigura o bună educație, a-i proteja, a-i îndemna să caute binele și a le insufla obiceiuri islamice, căci copiii păstrează obiceiurile cu care ei au crescut.
De nenumărate ori, în cursul lunii sfinte, Ramadan, copiii sunt încântați să poată participa la actele de devoțiune. Ei sunt cei care, din proprie inițiativă, țin neapărat să postească câteva ore pe zi, sau la sfârșit de săptămână.
Își deschid, adesea, pușculițele cu banii economisiți, oferindu-i săracilor; se bucură de căldura din jurul mesei familiale, înconjurați de prieteni; aduc platouri vecinilor, în momentul ruperii postului; participă la rugăciunile de la moschee, citesc Coranul… deci contribuția lor este una activă, sporind ambianța specifică acestei luni, pe care o așteaptă cu nerăbdare.
Este o bună ocazie de a reînnoi conștiința comună a adevăratelor valori umane, solidaritatea, împărțirea cu alții și, mai ales, atașamentul față de valorile spirituale.
În cursul zilelor binecuvântate ale lunii Ramadan, mama și tatăl au un rol esențial în educarea copiilor.
Există părinți care cred că copiii lor vor avea aceeași rezistență ca și ei în a ține postul; însă organismul copiilor și cel al adulților este diferit, precum și cerințele lor în a se alimenta.
Făcându-i să postească, mai ales atunci când nu au o sănătate prea bună, ar avea efecte dezastruoase asupra organismului lor. Ar fi mai înțelept să se adopte o abordare progresivă, atunci când e vorba de a iniția copiii să postească, la o vârstă fragedă.
Ce spune religia despre postul copiilor?
Pentru copiii care nu au atins vârsta pubertății, postul nu este obligatoriu. În schimb, părinții ar trebui să îi încurajeze să postească, la început câteva ore, apoi o jumătate de zi, o zi, până se învață cu postul.
În momentul în care deja au crescut, postul devine obligatoriu; odată ce copilul ajunge la pubertate, bineînțeles că și obligațiile lui se vor schimba. Responsabilii lor trebuie să le impună postul și rugăciunea, subliniindu-le că este de datoria lor să facă acest lucru.
Porunciți-le copiilor voștri să împlinească rugăciunea, dacă au împlinit vârsta de șapte ani; și bateți-i dacă au ajuns la vârsta de zece ani și ei nu o fac și despărțiți-i în așternuturi. relatat de Ahmad și Abu Dawud
De asemenea, Aisha, radhi Allahu anha, a raportat că Trimisul lui Allah ﷺ Salla-llahu 'alahi wa sallam a spus:
S-a ridicat creionul de la trei (persoane): de la cel ce doarme, până se trezește; de la copil, până ce acesta ajunge la pubertate și de la nebun, până ce devine apt mintal. relatat de Ahmad și Abu Dawud
Așa cum spune hadithul, trebuie să înțelegem că sunt trei categorii de persoane cărora nu li se scrie păcatul că nu au ținut postul.
În momentul în care copilul va înțelege importanța postului din luna Ramadan, va fi mult mai ușor pentru el a posti, în următorii ani.
Dacă există o educație bună din partea părinților și a tutorilor copiilor, perioada postului din luna Ramadan va fi mult mai ușor de trecut, iar în momentul ajungerii la pubertate vor ști deja ce trebuie să facă și nu vor mai avea dificultăți.
Companionii, radhi Allahu anhum, obișnuiau să distragă atenția copiilor nerăbdători, prin a le citi pasaje din Coran, prin a le povesti istorii despre profeți, până când soarele apunea.
Anumiți părinți nu îi lasă pe copii să postească, fiindu-le milă să îi vadă înfometați. Însă nu așa vor învăța cei mici obligația lor, care o vor avea odată cu venirea adolescenței. De fapt, adevărata învățătură constă în a-și îndemna copiii să participe la toate implicațiile lunii Ramadan.
Părinții care neglijează acest lucru, sau interzic copiilor acest lucru, atunci când ei doresc să încerce să țină postul, sunt niște părinți nedrepți față de copii și față de ei înșiși.
Odată cu venirea pubertății, adolescentul trebuie să respecte toate îndatoririle religioase, ele incluzând rugăciunea și postul din luna Ramadan. Ca o regulă generală, această vârstă oscilează între 11-13 ani pentru fete și 12-16 ani, pentru băieți. În cazul în care ajung la pubertate în timpul zilei, postul lor din această zi este acceptat.
Fie ca educația copiilor noștri să fie făcută de dragul lui Allah ﷻ subhanahu wa ta'ala.
Amin!