Acest site folosește «Cookies» Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii acestora. Am înțeles

Cum posteşte limba?

Profetul Mohammed Salla-llahu 'alahi wa sallam a spus:


«Controlați-vă aceasta!» Și a arătat către limba sa.
Muꞌadh a întrebat:
«Chiar dacă începem să vorbim despre ceea ce este necesar, o, Trimis al lui Allah?»
Profetul i-a răspuns:
«Mama ta se va întrista din cauza aceasta, o, Muꞌadh! Oamenii vor fi aruncați cu fețele lor în foc, din cauza "fructelor" limbilor lor.» relatat de Ahmad, Ibn Majah și Tirmidhi


292ce00bjpg

Răul pe care îl poate provoca limba unei persoane este uriaș și pericolul la care aceasta ne expune e imens. Fiecare dintre noi facem greșeli, nimeni nu s-a născut perfect, numai Allah subhanahu wa ta'ala este astfel, însă cel mai mult greșim vorbind, deoarece limba are cele mai multe defecte, iar efectele acestor greșeli sunt asemănătoare cu mușcătura unui șarpe sau ale unui foc ce arde.


Ibn Abbas, radhi Allahu anhu, obișnuia să spună:


O, limbă! Spune ceva bun și câștigă prin aceasta, sau abține-te de la ceea ce este rău și vei fi în siguranță.

Allah Preaînaltul va arăta milă și îl va răsplăti pe cel care își alege cuvintele și își cântărește vorbele. El, subhanahu wa ta'ala, spune în Nobilul Coran:


Și el nu va rosti niciun cuvânt, fără să aibă lângă el un supraveghetor pregătit [să scrie].

Surat Qaf 18


Tot ceea ce spunem este notat în cartea vieții noastre și ni se va cere socoteală pentru aceasta (vai nouă!).


Cel care săvârșește o faptă bună [o face] pentru sine însuși, iar cel care face rău, o face împotriva sa. Domnul tău nu este nedrept cu robii Săi.

Surat Fussilat 46


Adevăratul credincios se autocontrolează, având ca bază tot ceea ce a învățat din Sfântul Coran și din Sunna, respectând fiecare cuvânt din acestea și cântărind, inshaAllah, tot ceea ce spune. El deschide gura pentru a vorbi doar ceea ce este adevărat și drept și nu uită niciodată ca, prin cuvintele sale, să ceară iertare și să îi mulțumească lui Allah subhanahu wa ta'ala; are nevoie de cuvinte doar pentru a vorbi frumos despre tot ceea ce El, Preaînaltul, a creat și a poruncit, iar în afară de aceasta, drept-credinciosul tace.


Cum ar putea să postească cineva dând frâu liber limbii sale?
Cum ar putea, oare, să postească, atunci când limba va fi ea cea care va comanda, scoțând cuvintele care duc în rătăcire?
Cum ar putea să postească cel care bârfește, minte, spune vorbe grele și urâte la adresa semenilor săi, uitând de post și de Ziua Judecății?
Cum ar putea fi luat în considerare postul celui care depune mărturie falsă și nu se dă în lături de la a face rău fraților și surorilor în Islam?


Abu Musa, radhi Allahu anhu, a relatat:


Unii oameni l-au întrebat pe Profetul Mohammed Salla-llahu 'alahi wa sallam :
«Cine este un foarte bun musulman?»
El Salla-llahu 'alahi wa sallam a răspuns:
«Cel care evită să rănească alți musulmani cu limba și cu mâinile sale.» relatat de Bukhari

Islamul îndeamnă spre a face fapte bune, a rosti cuvinte frumoase, a avea un comportament decent și a fi supus față de Allah subhanahu wa ta'ala. El, Preaînaltul, spune în Nobilul Coran:


Domnul vostru vă cunoaște mai bine pe voi. Dacă El voiește, va fi milostiv cu voi, iar dacă El voiește, vă va osândi pe voi. Și Noi nu te-am trimis ca să fii răspunzător pentru ei!

Surat Al-Israa' 54


Bunele maniere ce sunt încurajate prin aceste versete sunt cuvintele frumoase, bune, care nu rănesc nicio persoană în mod individual sau niciun grup de persoane; o modalitate excelentă de a vorbi, neștirbind onoarea niciunui drept-credincios.


O, voi cei care credeți! Feriți-vă cu strășnicie de bănuieli, căci unele bănuieli sunt păcat! Nu vă iscodiți și nu vă ponegriți unii pe alții! Oare voiește vreunul dintre voi să mănânce carnea fratelui său mort? [Nu!] Voi ați urât aceasta! Și fiți cu frică de Allah, fiindcă Allah este Iertător și Îndurător [Tawwab, Rahim].

Surat Al-Hujurat 1229efc0a8jpg

Foarte multe persoane își strică postul din cauza vorbelor; din cauză că au uitat că acesta nu înseamnă numai înfometare și însetare, ci și un control absolut în ceea ce vorbesc, de aceea, ei își aleg cu atenție cuvintele. Sunt foarte multe greșeli care se fac din cauza limbii: minciuna, bârfa, calomnia, nerușinarea, mărturia falsă, bătaia de joc etc. Toate acestea, aduse la adresa unei persoane, nu fac altceva decât să îl împingă pe cel care greșește către Focul Iadului.


Limba este atât un mijloc de a face fapte bune, cât și unul de a face fapte rele. Ce frumos ar fi dacă toată lumea ar folosi limba numai pentru a căuta iertare la Allah subhanahu wa ta'ala, a-I aduce mulțumiri, a-L lăuda și a-L preamări pe El, Unicul!


O, voi, oameni care postiți!
Folosiți-vă limba pentru a rosti cuvinte frumoase, pentru a-L preamări pe Allah subhanahu wa ta'ala, conștientizând cât de mare este Puterea Lui, Unicul, și supunându-vă cu smerenie poruncilor Sale!


O, Allah! Ajută-ne să vorbim numai lucruri bune, ajută-ne să ne ținem inimile curate, păstrându-ne caracterul cinstit!
Amin!
Allahu Alam