Acest site folosește «Cookies» Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii acestora. Am înțeles

Fiqh Sunna - Itikaf: Fapte permise

Fapte permise pentru un Muꞌtakif (cel care face Itikaf)


Următoarele fapte sunt permise pentru cel care face Itikaf:


1. Persoana poate părăsi locul Itikaf-ului, pentru a-și conduce soția


Safiyya, radhi Allahu anha, a relatat:


Profetul Salla-llahu 'alahi wa sallam efectua Itikaf și eu am venit să-l vizitez, în timpul nopții. Am vorbit cu el, apoi m-am ridicat să plec. El s-a ridicat cu mine și m-a condus acasă. (Ea locuia în casa lui Usama ibn Zaid.) Doi oameni dintre Ansari au trecut pe lângă ei și când l-au văzut pe Profet Salla-llahu 'alahi wa sallam au grăbit pasul. Profetul Salla-llahu 'alahi wa sallam a zis:
«Opriți-vă, ea este Safiyya bint Haya.»
Ei au spus:
«Slavă lui Allah, o, Mesager al lui Allah, noi nu am avut nicio îndoială asupra ta.»
Profetul Salla-llahu 'alahi wa sallam a zis:
«Sheitan curge în om, la fel ca și sângele. M-am temut că el v-ar șopti ceva necurat.»
relatat de Bukhari, Muslim și Abu Dawud


2. Pieptănarea și tunsul părului, tăierea unghiilor, igiena corporală, purtarea hainelor frumoase și parfumarea


Aisha, radhi Allahu anha, a relatat că:


Profetul făcea Itikaf și își scotea capul prin deschiderea camerei mele, iar eu îi spălam (îi pieptănam – într-o altă relatare) părul. Eu eram la menstruație în acel timp.
relatat de Bukhari, Muslim și Abu Dawud


3. Persoana aflată în Itikaf poate să iasă pentru nevoi personale


Aisha, radhi Allahu anha, a relatat:


Atunci când Profetul Salla-llahu 'alahi wa sallam făcea Itikaf, își apropia capul de mine, astfel încât puteam să-l piaptăn, dar niciodată nu intra în casă, decât atunci când venea pentru nevoi fiziologice.
relatat de Bukhari și Muslim

Ibn Al-Mundhir a spus:


Savanții sunt de acord că cel care face Itikaf poate să părăsească moscheea, cu scopul de a răspunde chemării naturii, deoarece acesta este un lucru care trebuie să-l efectueze personal și nu poate în moschee. De asemenea, poate să părăsească moscheea dacă are nevoie să mănânce sau să bea și nu are cine să-i aducă. Dacă trebuie să vomite, poate să părăsească moscheea. Pentru tot ceea ce trebuie să facă și nu se poate face în moschee, el poate părăsi aceasta și acest lucru nu anulează Itikaf-ul său, chiar dacă durează o perioadă mai lungă de timp. Exemple de astfel de fapte ar fi ghusl-ul după un vis umed, spălarea corpului și a hainelor de impurități.


Saꞌid ibn Mansur a relatat că Ali, radhi Allahu anhu, a spus:


Dacă o persoană efectuează Itikaf, poate asista la Rugăciunea de vineri, să ia parte la înmormântări, să viziteze bolnavii și să meargă să-și vadă familia, dacă este necesar, dar să rămână în picioare (în timpul vizitei).


Ali l-a ajutat pe nepotul său, oferindu-i 700 de dirhami, să-și cumpere un slujitor, iar nepotul i-a zis:
«Eu sunt în Itikaf.»
Ali a spus:
«Ce vină ai avea, dacă te duci în târg să-ți cumperi unul?»


Qatada permitea persoanei care efectua Itikaf să meargă la înmormântări și să viziteze bolnavii, cu condiția să nu se așeze, în tot acest timp.


Ibrahim An-Nakhaꞌi spune că este de preferat ca cel care face Itikaf, dacă este necesar, să facă următoarele lucruri permise, precum: vizitarea bolnavului, participarea la Rugăciunea de vineri, la înmormântări, pentru a-și satisface propriile nevoi și să nu intre într-un loc acoperit. El a zis:


Persoana care efectuează Itikaf nu ar trebui să intre într-un loc acoperit, decât dacă este neapărat necesar.


Al-Khattabi a zis:


Un grup de oameni a spus că persoana care efectuează Itikaf poate participa la Rugăciunea de vineri, poate participa la funerarii și poate vizita un bolnav. Aceasta a fost relatat de la Ali și este opinia lui Saꞌid ibn Jubair, Al-Hassan Al-Basri și An-Nakhaꞌi.


Abu Dawud a relatat de la Aisha, radhi Allahu anha, că:


Profetul Salla-llahu 'alahi wa sallam vizita bolnavii în timp ce efectua Itikaf. Îi vizita, însă fără a se abate de la drumul său.

De asemenea, a fost relatat de la Aisha, radhi Allahu anha, că este sunna ca cel care face Itikaf să nu părăsească locul său, pentru a vizita un bolnav. Aceasta înseamnă ca el să nu părăsească locul de Itikaf decât cu unica intenție de a vizita bolnavul, iar dacă este în drumul său, poate întreba despre el, dar cu condiția să nu iasă de pe drum.



4. Persoana care efectuează Itikaf poate mânca, bea și dormi în moschee, dar trebuie să păstreze curățenia. Poate să semneze un contract de căsătorie, să vândă sau să cumpere ceva.