Acest site folosește «Cookies» Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii acestora. Am înțeles

Îndrumarea Profetului Mohammed Salla-llahu 'alahi wa sallam cu privire la postul din luna Ramadan

29b4e897jpg

Luna Ramadan este a noua din calendarul Islamic, având o importanță deosebită pentru noi, toți musulmanii, aceasta fiind perioada în care credincioșii resimt din plin binefacerile și binecuvântările postului acestei luni, pe care Allah subhanahu wa ta'ala a stabilit-o pentru noi.
Luna Ramadan curăță atât trupul, cât mai ales sufletul celui care postește, ferindu-l, astfel, de ispitele lui Sheitan, audhu billehi minnu, care, în această perioadă, nu are nicio putere asupra musulmanului mumin. Profetul Mohammed Salla-llahu 'alahi wa sallam a spus:


Atunci când luna Ramadan începe, porțile Raiului sunt deschise și porțile Iadului sunt închise; iar diavolii sunt legați. relatat de Bukhari

În luna Ramadan, Profetul Mohammed Salla-llahu 'alahi wa sallam se întorcea și mai mult spre Allah subhanahu wa ta'ala, oferind și mai multe acte de caritate decât de obicei. Deși el Salla-llahu 'alahi wa sallam era cel mai bun și mai generos dintre oameni, în această perioadă obișnuia să facă și mai multe fapte bune. Ibn Al-Qayim a spus:


În ceea ce privește îndrumarea Profetului Salla-llahu 'alahi wa sallam cu privire la luna Ramadan, se poate observa angajamentul său în a face și mai multe acte de adorare. Îngerul Jibril, aleihi sallam, obișnuia să îl învețe Coranul în această lună. De fiecare dată când Jibril, aleihi sallam, îl întâlnea, el Salla-llahu 'alahi wa sallam era și mai generos decât adierea unei brize. De obicei, el Salla-llahu 'alahi wa sallam era cel mai generos dintre oameni, persoana care oferea cele mai multe acte de caritate și totuși, când luna Ramadan venea, devenea și mai generos. Oferea și mai multe acte de caritate, recita și mai mult din Nobilul Coran și făcea și mai multe Rugăciuni.

Profetul Salla-llahu 'alahi wa sallam mărea numărul actelor de adorare în timpul lunii Ramadan și postea, uneori postul său prelungindu-se și pe timpul nopții. Cu toate acestea, el Salla-llahu 'alahi wa sallam le-a interzis companionilor săi, radhi Allahu anhum, a face același lucru. Abu Huraira, radhi Allahu anhu, a relatat că Profetul Salla-llahu 'alahi wa sallam le-a spus companionilor săi, radhi Allahu anhum:


«Nu postiți Al-Wisal.»
Ei au zis:
«Dar tu postești Al-Wisal.»
El le-a spus:
«Eu nu sunt la fel ca voi; pe timpul nopții, Domnul meu mă hrănește și îmi oferă de băut.» (...) relatat de Bukhari

Profetul Mohammed Salla-llahu 'alahi wa sallam era cel mai bun în actele sale de adorare și îi îndemna și pe cei din jurul său ca, în luna Ramadan, să înmulțească numărul actelor de adorare și al faptelor bune.


Această perioadă este un timp al pomenirii lui Allah subhanahu wa ta'ala și de recitare a Nobilului Coran, iar faptele bune făcute în luna Ramadan au o răsplată mult mai mare decât cele făcute în mod obișnuit.


Abu Huraira, radhi Allahu anhu, a relatat că Mesagerul lui Allah Salla-llahu 'alahi wa sallam a zis:


Răsplata pentru fiecare faptă bună împlinită de fiii lui Adam va fi multiplicată, răsplata pentru orice faptă bună va fi înmulțită de la zece până la șapte sute de ori. (...) relatat de Muslim

De asemenea, Abu Huraira, radhi Allahu anhu, a relatat că Trimisul lui Allah Salla-llahu 'alahi wa sallam a spus:


Oricui postește în timpul lunii Ramadan cu credință sinceră și sperând să obțină răsplata lui Allah, îi vor fi iertate toate păcatele anterioare. relatat de Bukhari

29660dcajpg

În același mod trebuie să procedeze toți credincioșii mumini, pentru că aceasta înseamnă puritate sufletească și curățarea de păcate, inshaAllah. Astfel, se ajunge la esența sufletului, care este cea mai importantă, fiind mai presus de nevoile trupului. Atât timp cât drept-credinciosul postește, nimic rău nu îl poate atinge, pentru că el va fi apărat de Allah subhanahu wa ta'ala.


Prin post se consolidează trăsăturile bune ale credinciosului, care devine mai generos și mai plin de smerenie și pietate, apropiindu-l mai mult de Allah, Atotputernicul, și determinându-l să caute și mai mult mulțumirea Lui, Preaînaltul.


Drept-credinciosul știe că postul trebuie ținut doar de dragul lui Allah subhanahu wa ta'ala, pentru că aceasta este una dintre faptele cele mai plăcute de Creatorul a Tot și a Toate.


Atitudinea celor care țin Post trebuie să fie în conformitate cu faptele lor; musulmanii mumini încercând să se ferească de la acțiuni ce ar putea să anuleze Postul. Ei se abțin de la a face rău sau de a răspunde provocărilor, chiar și atunci când încercări grele îi apasă. Drept-credinciosul urmează îndemnul Profetului Mohammed Salla-llahu 'alahi wa sallam care a spus:


Când vreunul dintre voi se trezește dimineața și se află în timpul postului, nu trebuie nici să rostească cuvinte urâte, nici să facă vreun act de ignoranță. Dacă cineva îl provoacă sau se ceartă cu el, trebuie să spună:
«Eu postesc! Eu postesc!» relatat de Bukhari și Muslim

Profetul Mohammed Salla-llahu 'alahi wa sallam obișnuia să își petreacă întreaga noapte în Rugăciune, implorându-l pe Creatorul a Tot și a Toate și prosternându-se în fața lui Allah subhanahu wa ta'ala, recitând versete din Nobilul Coran, căutând mulțumirea, ghidarea și ajutorul Lui, Preaînaltul.


De aceea, este recomandat ca și musulmanii drept-credincioși să urmeze, pe cât posibil, exemplul său Salla-llahu 'alahi wa sallam și să petreacă cât mai mult timp în Rugăciune și făcând acte de adorare, chiar și în timpul nopții, urmând ceea ce Allah subhanahu wa ta'ala spune în Coranul cel Nobil:


  1. Iar în timpul nopții stai de veghe și împlinește rugăciuni peste cele cuvenite; poate că Domnul tău te va readuce la viață într-o poziție demnă de laudă!
  2. Și spune: "Doamne, fă-mă să intru printr-o intrare a Adevărului și scoate-mă pe mine printr-o ieșire a Adevărului și dă-mi de la Tine putere ajutătoare!"

Surat Al-Israa' 79 - 80


Trimisul lui Allah Salla-llahu 'alahi wa sallam îi sfătuia pe companionii săi, radhi Allahu anhum, să mănânce întotdeauna înainte de revărsatul zorilor, aceasta ușurându-le postul și ajutându-i să se dedice mai mult adorării lui Allah subhanahu wa ta'ala.


Anas ibn Malik, radhi Allahu anhu, a relatat că Mesagerul lui Allah Salla-llahu 'alahi wa sallam a spus:


Luați o gustare cu puțin timp înainte de zorii zilei (Suhur), pentru că se află o binecuvântare. relatat de Bukhari

Tot restul zilei, de la răsăritul până la asfințitul Soarelui, Profetul Salla-llahu 'alahi wa sallam ținea post. Apoi, cum Soarele apunea, el Salla-llahu 'alahi wa sallam își întrerupea postul, mâncând curmale sau bând un pic de apă. De asemenea, obișnuia să întrerupă postul înainte de începerea Rugăciunii de Maghrib și îi sfătuia și pe cei din jurul său să facă același lucru.


Apoi, făcea Salat Al-Maghrib; însă, dacă masa era deja pregătită, mânca întâi de Iftar și apoi se ruga. Anas ibn Malik, radhi Allahu anhu, a relatat că Mesagerul lui Allah Salla-llahu 'alahi wa sallam a spus:


Dacă mâncarea este servită, mâncați înainte de Rugăciunea de Maghrib și nu vă grăbiți să terminați. relatat de Bukhari

29ad4367jpg

În timpul lunii Ramadan, Profetul Salla-llahu 'alahi wa sallam se izola de oameni, pentru ca mintea sa să se elibereze de poverile acestei lumi și pentru a se dedica cu tot sufletul pomenirii lui Allah subhanahu wa ta'ala. Astfel, și noi ar trebui să ne întoarcem cât mai mult fața spre Allah Cel Atotputernic, să căutăm, inshaAllah, mulțumirea și răsplata Sa nemăsurată, urmând exemplul celui mai bun dintre oameni, urmând întocmai Sunna, așa cum Rasul Allah Salla-llahu 'alahi wa sallam a spus:


(...) Aceia dintre voi care vor trăi după mine, vor vedea multe diferențe. Apoi se vor agăța de Sunna mea, de Sunna cea corectă, ghidată de califi. Țineți postul acesta și îndrumați pentru aceasta. Evitați tot ceea ce este nou, pentru că orice este nou este inovație și orice inovație este o greșeală.
relatat de Abu Dawud

Toate binecuvântările și pacea lui Allah subhanahu wa ta'ala fie asupra Profetului nostru, Mohammed Salla-llahu 'alahi wa sallam asupra familiei sale, a companionilor săi, radhi Allahu anhum, și asupra tuturor celor care îl urmează!
Fie ca Allah Preaînaltul să ne îndrume pe Calea cea Dreaptă, să aducă pacea și iertarea noastră, inshaAllah, și să ne apropie mai mult de El, subhanahu wa ta'ala!
Amin!Allahu Alam