Acest site folosește «Cookies» Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii acestora. Am înțeles

Luna Ramadan, o lună sacră, o lună a generozității

Luna Ramadan este o lună binecuvântată, sacră, în care Allah subhanahu wa ta'ala dăruiește cu o și mai mare dărnicie din minunatele daruri, numai de El știute, celor care împlinesc fapte bune, deschizându-le larg porțile Paradisului și ștergându-le toate păcatele săvârșite înainte, inshaAllah.


Este o perioadă a răbdării și a evlaviei, purificând sufletul și înălțându-l cu dărnicie spre un comportament plin de generozitate, în care numărul faptelor bune crește. Drept-credincioșii speră la o răsplată mare, așa cum Allah subhanahu wa ta'ala a spus în Nobilul Coran:


(...) și faceți-I lui Allah un împrumut frumos, căci binele pe care îl trimiteți înainte pentru sufletele voastre îl veți afla la Allah mai bun, ca răsplată, și mai mare. Și rugați-L pe Allah de iertare, căci Allah este Iertător, Îndurător [Ghafur, Rahim].

Surat Al-Muzammil 20


Profetul Mohammed Salla-llahu 'alahi wa sallam era cel mai generos dintre oameni și își înmulțea faptele bune în luna Ramadan, hrănind pe cei înfometați și să oferi din ceea ce avea celor săraci, lucru demn de urmat și pentru drept-credincioșii de astăzi.


29704d9ajpg

Luna Ramadan este o perioadă în care inima trebuie deschisă spre generozitate, fiind o adevărată oportunitate în această lună sacră, oferind din lucrurile date de Allah subhanahu wa ta'ala celor care au fost mai puțin norocoși și care sunt în nevoi. Din ceea ce avem, este bine să dăm şi altora, pentru că bogăția acestei lumi nu înseamnă nimic, iar viața de acum nu este nimic altceva decât o parte a unei călătorii, la capătul căreia trebuie să avem grijă să ne asigurăm, inshaAllah, că răsplata va fi una deosebit de mare. Bogăția și tot ceea ce deținem în momentul de față nu înseamnă aproape nimic; tot ceea ce există acum este asemenea unei ape; dacă îi este întrerupt cursul, nu mai este de niciun folos, însă dacă este lăsată să curgă mai departe, devine dulce și proaspătă.


Abu Huraira, radhi Allahu anhu, a relatat că Profetul Mohammed Salla-llahu 'alahi wa sallam a spus:


În fiecare zi, doi Îngeri coboară din Rai și unul dintre ei spune:
«O, Allah, dă-i celui generos ceva în locul la ceea ce a cheltuit pe Calea Ta.»
Celălalt Înger spune:
«O, Allah, dă celui zgârcit pierderi.» relatat de Bukhari

Astfel, de fiecare dată când unul dintre robii lui Allah Preaînaltul oferă ceva drept caritate, Creatorul a Tot și a Toate îi ușurează în tot ceea ce face, din punct de vedere fizic, moral și sufletește. Mesagerul lui Allah Salla-llahu 'alahi wa sallam a spus:


Caritatea distruge păcatele, la fel cum apa stinge focul. hadith sahih – Albani, în Sahih Al-Jaamiꞌ

Faptele rele ajung direct la inimă, înfierbântând-o, și transformând-o într-un foc incendiar, arzând viața de zi cu zi. Singura faptă care poate stinge, inshaAllah, această flacără este oferirea actelor de caritate.


Într-adevăr, aceasta este o adevărată briză pentru suflet, răcorindu-l și ușurându-l de păcate și un adevărat parfum pentru spirit, ștergând toate faptele rele făcute înainte.
Profetul Mohammed Salla-llahu 'alahi wa sallam a spus:


Fiecare persoană se afla la umbra actelor sale de caritate în Ziua Judecății. hadith sahih - Albani în Sahih Al-Jaamiꞌ

De asemenea, cei care oferă din averea lor pe Calea lui Allah subhanahu wa ta'ala vor primi răsplată nemăsurată, inshaAllah, așa cum scrie în Nobilul Coran:


  1. Pilda acelora care dau [din] averea lor pe calea lui Allah este ca pilda grăuntelui care face șapte spice și în fiecare spic sunt o sută de grăunte, căci Allah înmulțește [răsplata] celui care voiește El. Allah este Cel cu Har Nemărginit [și] Atoateștiutor [Wasi’, ‘Alim].
  2. Aceia care dau [din] averea lor pe calea lui Allah și nu vin, după darul făcut, să se laude cu el și nici cu necăjire, aceia au răsplată de la Domnul lor și teamă pentru ei nu va fi și nici nu vor cunoaște ei mâhnirea.

Surat Al-Baqara 261 - 262


În luna Ramadan, drept-credincioșii trebuie să fie mai buni decât în alte luni, mai generoși și să se gândească la cei care nu au ceea ce ei au, fiind conștienți de faptul că sunt persoane care nu au nici minimul necesar, cum ar fi o curmală sau un pahar cu lapte.


Alhamdullileh pentru tot ceea ce Allah Preaînaltul ne-a dăruit!
Trimisul lui Allah Salla-llahu 'alahi wa sallam a spus:


Dacă cineva oferă unei persoane care postește ceva cu care să rupă postul, atunci va primi aceeași răsplată ca și cel care a ținut postul, fără a-i fi redusă cu nimic răsplata celui care postește. relatat de Tirmidhi


29cac9f5jpg

Astfel, generozitatea și faptele bune ale drept-credincioșilor cresc în luna Ramadan; ei cheltuiesc din propria avere și simt această lună sacră, sacrificându-se pe ei înșiși în foarte multe cazuri, în favoarea celor din jurul lor. Ei fac acest lucru pentru a aduce mulțumirea lui Allah subhanahu wa ta'ala și pentru a primi, inshaAllah, răsplata promisă de El, Preaînaltul.


Prin post și prin acest sacrificiu pe care îl fac, credincioșii mumini primesc, inshaAllah, mult mai mult de la Allah subhanahu wa ta'ala, ferindu-i, astfel, de sărăcie și nevoi.
Ei știu că nimic nu păstrează mai mult sănătatea și nu sunt mai bine purificați decât cu această sadaqa și Zakat-ul lor.


De asemenea, ei știu că un pahar de lapte, o curmală, banii sau hainele oferite pe Calea lui Allah subhanahu wa ta'ala le pot asigura, inshaAllah, intrarea în Paradis.


Fie ca Allah subhanahu wa ta'ala să ne facă dintre cei mai generoși și dintre cei mai buni, apropiindu-ne, astfel, de Allah subhanahu wa ta'ala și apropiindu-ne mai mult unii de ceilalți!
Amin!