Acest site folosește «Cookies» Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii acestora. Am înțeles

Ospățul din luna Ramadan - testul voinței

Cele 30 de zile ale postului lunii Ramadan promovează conceptul de întărire a spiritualității, însă, pentru a atinge acest țel, există niște reguli în efectuarea acestui act de adorare. Postul lunii Ramadan este o ocazie minunată să ne antrenăm voința, precum și să dobândim obiceiuri nutriționale mai bune.


Allah subhanahu wa ta'ala nu a prescris acest post numai pentru ca robii Lui să se reînnoiască spiritual, ci și pentru păstrarea și întărirea legăturilor intercomunitare în Ummah Profetului Mohammed Salla-llahu 'alahi wa sallam.


Luna Ramadan este luna în care musulmanii se ospătează împreună, astfel încât aproape că nu există o zi în care să nu se invite între ei pentru a rupe postul împreună, mai ales cu cei dragi, la masa de Iftar.


Conform tradiției islamice, oaspetelui i se cuvine doar ceea ce este mai bun și știm, conform unui hadith al Profetului Mohammed Salla-llahu 'alahi wa sallam că:


Cel care dă mâncare pentru o persoană care rupe postul său, va primi aceeași răsplată ca și el, fără a-i fi redusă cu nimic răsplata celui care postește. relatat de Tirmidhi

De aceea, aceste mese festive sunt alcătuite din numeroase feluri de mâncare, toate foarte gustoase și foarte diversificate, unele chiar și foarte condimentate. Deci, în timpul consumului atâtor bunătăți, trebuie să avem grijă ce anume și mai ales cât mâncăm, deoarece putem anula efectul pozitiv al postului asupra organismului și chiar ne putem face rău, dacă înainte de Fajr, la Suhur, panicați de ziua lungă de post pe care trebuie să o ținem, vom mânca necontrolat, sau la Iftar, vom încerca să "recuperăm pierderea din timpul zilei".


Iată câteva sfaturi asupra cărora merită să cugetăm:


1. Trebuie să învățăm să fim moderați în alimentație


Esența postului constă în a manifesta reținere, de la răsăritul soarelui și până la apus.


Scopul postului este, pe de o parte, să simțim senzația de foame și sete, pe care mulți oameni o simt, fiind privați de cele mai elementare baze ale vieții, care sunt apa și hrana, iar pe de altă parte, trebuie să avem autocontrol asupra organismului nostru și, prin aceasta, spiritul să învingă asupra fizicului.


InshaAllah, prin acest post al acestei minunate luni Ramadan, să devenim mai recunoscători, să conștientizăm ceea ce avem, devenind astfel mai darnici, dăruind din ceea ce avem.


Problemele apar din cauza faptului că, înainte și după ziua de post, nu consumăm doar cantitatea de care organismul are nevoie pentru optima lui funcționare, adică în tipul mesei de dimineață, la Suhur, cât și în timpul Iftarului, avem tendința de a exagera cantitățile de mâncare pe care le consumăm. Din această cauză, din păcate, zădărnicim sensul sacru al postului. Consumul în exces poate declanșa atât probleme digestive, cât și insomnii, astfel, luna Ramadan, care trebuie să fie o lună a binecuvântărilor divine și a bucuriei, a împlinirii sufletești, devenind o povoară pentru noi.



2. Nu trebuie să neglijăm micul dejun, adică Suhur-ul, dinaintea fiecărei zile de post


Micul dejun este cea mai importantă masă a zilei și conferă organismului baza nutritivă, importantă pentru întreaga zi. Consumul lui în mod ponderat ne ajută să evităm senzația de foame, durerea de cap și oboseala, care apar atunci când noi, dormind, "sărim" peste această masă, mărind astfel timpul postului.


Anas, radhi Allahu anhu, a relatat că Trimisul lui Allah Salla-llahu 'alahi wa sallam a zis: "Luați o gustare înainte de zorii zilei, căci în ea se află o binecuvântare."Convenit


3. Alimentația noastră în timpul lunii Ramadan


Aceasta trebuie să fie foarte consistentă; astfel, trebuie să avem grijă să consumăm carbohidrați, legume, fructe, carne, pește, grăsimi și zahăr în mod echilibrat, știind că organismul are nevoie de ele și că, în timpul postului, în loc de 3 mese - câte avem în zilele normale - acum consumăm doar două mese, iar cu aceste două ocazii noi trebuie să asigurăm organismului cele necesare, fără a face excese de orice fel.



4. Susține funcționarea optimă a organismului


În această perioadă, este important să evităm, pe cât posibil, mâncărurile "grele", cu conținut mare de grăsimi și zahăr și să încercăm să consumăm mai multe lactate, cereale, fructe și legume, dând importanța cuvenită fibrelor, vitaminelor și mineralelor din alimente.


Conform ultimelor cercetări, este foarte important să ținem cont ca, la Suhur, să consumăm alimente cu indice glicemic (IG) scăzut, deoarece descompunerea lor durează mai mult, astfel menținând glicemia aproape constantă, pe o perioadă îndelungată.


Indicele glicemic (IG) arată impactul unui aliment în următoarele două ore după ingestie, asupra glicemiei, adică asupra nivelului de glucoză din sânge.


Astfel, putem controla nivelul de insulină din organism. Insulina este hormonul responsabil cu transformarea zahărului din organism în energie. Atunci când mâncăm prea multe alimente bogate în zahăr, organismul nostru produce foarte multă insulină și o va procesa foarte repede.


Acest lucru poate conduce la o prăbușire a nivelului de zahăr din sânge, apărând senzația de foame.



5. Consumul a cât mai multe lichide


Atunci când avem posibilitatea de a consuma lichide, trebuie să o facem, acest lucru având o importanță esențială pentru o bună funcționare a sistemului digestiv. Să bem multă apă, lapte, iaurturi neîndulcite, sucuri de fructe și legume 100% naturale și să evităm, pe cât posibil, băuturile care conțin cofeină, deoarece ele pot avea efect laxativ, iar acest lucru ne poate dăuna pe perioada postului, putând duce chiar la deshidratare. Trebuie, de asemenea, să evităm băuturile răcoritoare carbogazoase, ele conținând calorii care duc la depunerea grăsimilor în organism.



6. Trebuie să gătim sănătos


Reducerea consumului de sare, înlocuind-o cu diferite condimente, pentru a da gust mâncării. Putem modifica rețetele noastre: în loc să prăjim alimentele, le putem pregăti pe aburi sau la grătar, astfel reducând considerabil cantitatea de grăsimi. Înlocuind mâncărurile nesănătoase cu cele sănătoase ne vom simți mult mai confortabil pe perioada zilei.



7. Să încercăm să ne mișcăm mai mult


Știm că luna Ramadan nu este luna în care să se organizeze programe sportive de mare anvergură, dar pentru a ne simți confortabil și pentru a menține greutatea corporală este bine să facem și puțină mișcare.


Prin Măreția și Înțelepciunea absolută a lui Allah Preaînaltul și prin Sunnah Profetului Mohammed Salla-llahu 'alahi wa sallam ne-a fost lăsată, în timpul lunii Ramadan, rugăciunea Tara-wih. Ea nu este o rugăciune obligatorie, dar se ridică la rangul de sunnah muakkada, aflând dintr-un hadith profetic faptul că ea a fost efectuată cu strictețe de Profetul nostru Salla-llahu 'alahi wa sallam și de companionii săi.


Atunci când (în timpul lunii Ramadan) Trimisul lui Allah Salla-llahu 'alahi wa sallam s-a dus să-și facă rugăciunea Tarawih, în Moscheea Nabawi, companionii l-au urmat la rugăciune. Când Trimisul lui Allah Salla-llahu 'alahi wa sallam și-a făcut iarăși rugăciunea, în următoarea noapte, o mai mare mulțime de oameni l-a urmat. În a treia sau a patra noapte, Trimisul lui Allah Salla-llahu 'alahi wa sallam nu a venit la moschee pentru rugăciunea Tarawih. Explicând motivele, în di-mineața următoare, Trimisul lui Allah Salla-llahu 'alahi wa sallam le-a spus companionilor: «V-am observat entuziasmul și nu am venit la moschee, de teamă ca rugăciunea Tarawih să nu devină obligatorie pentru voi.» relatat de Muslim

Referitor la răsplata efectuării acestei rugăciuni, Profetul Mohammed Salla-llahu 'alahi wa sallam a spus:


Cel ce face rugăciunea benevolă, în timpul Ramadanului, cu credință sinceră și cu speranța că va câștiga o răsplată, i se vor ierta păcatele trecute. relatat de Bukhari și Muslim

Pe lângă binecuvântările și răsplățile acestei rugăciuni, nu trebuie să uităm că în timpul ei efectuăm mișcări fizice mai puțin intense, dar eficace, fiind într-un număr destul de mare și la care, dacă adăugăm rugăciunea de Isha, vom obține un număr mare de aplecări și ridicări, care au un efect benefic asupra organismului.


Chiar înainte de ruperea postului, nivelul de glucoză din sânge și insulina sunt la valorile cele mai scăzute. Cu aproximativ o oră după consumarea Iftarului, aceste valori încep să crească, atunci când organismul începe să digere alimentele consumate. Ficatul și mușchii rețin glucoza ingerată din circuitul sanguin, iar după aproximativ două ore, nivelul zahărului din sânge crește. În acest moment, sosește timpul rugăciunii Tarawih, subhanaAllah, să aducă efectele benefice asupra organismului. Odată cu efectuarea rugăciunii, adică a mișcărilor impuse, fluxul de glucoză este metabolizat în dioxid de carbon și apă. Rugăciunea Tarawih, și nu numai, privită din punctul de vedere al exercițiului fizic pe care organismul îl efectuează, ajută la arderea caloriilor în exces, înbunătățește flexibilitatea și coordonarea corpului, reduce nivelul de stres și, în același timp, reduce riscul unei depresii.


Cercetări amănunțite au demonstrat că rugăciunea, privită ca exercițiu fizic, pune în mișcare toții mușchii organismului uman și cine efectuează, în timpul vieții, toate cele 5 rugăciuni zilnice și rugăciunile Tarawih, își păstrează sănătatea pe timp mai îndelungat, ridicându-și nivelul de viață și, în același timp, reduce efectul negativ al fumatului și obezității asupra organismului.


Chiar și persoanele care suferă de hipertensiune au observat o îmbunătățire a nivelului de viață și acest "exercițiu fizic" a redus riscurile altor îmbolnăviri, fiind ele chiar și genetice.


Frumusețea și simplitatea rugăciunii (salat) este explicată în următorul hadith, când Profetul Mohammed Salla-llahu 'alahi wa sallam a spus:


Când intri la rugăciune, fă takbir-ul și apoi recită cât poți din Coran. Apoi prosternează-te până când devii calm și ridică-te din nou, până când devii drept. Apoi, prosternează-te până când atingi starea de calm, așezându-te, și prosternează-te până când atingi calmul în prosternarea ta. Fă asta în timpul întregii rugăciuni. relatat de Bukhari

189428b2jpg