Acest site folosește «Cookies» Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii acestora. Am înțeles

Persoanele pentru care este permisă întreruperea Postului, ‎cu obligația răscumpărării zilelor pierdute

Bărbații și femeile în vârstă pot întrerupe Postul, precum și cei cu boli cronice, cei care lucrează în condiții grele și care nu au alt mijloc de a se întreține. Toți aceștia pot întrerupe Postul lor, deoarece acesta le-ar provoca greutăți, indiferent de perioada anului. Ei sunt obligați să hrănească un sărac (meskin), pentru fiecare zi pe care nu o postesc. Învățații musulmani au păreri diferite, în ceea ce privește cantitatea de mâncare, de exemplu o saꞌa, o jumătate de saꞌa sau un mudd. Nu este nimic în Sunna, care să menționeze exact cantitatea ce trebuie oferită.


Ibn Abbas, radhi Allahu anhu, a spus:


Un om bătrân poate întrerupe Postul, dar trebuie să hrănească un sărac, pentru fiecare zi. Dacă face acest lucru, atunci nu mai are de recuperat zilele pierdute. relatat de Ad-Daraqutni și Al-Hakim, care a spus că este sahih

Bukhari a înregistrat că Ata l-a auzit pe Ibn Abbas, radhi Allahu anhum, recitând versetul:


Va trebui ca aceia care sunt în stare [să postească, dar nu o fac] să dea în compensare hrană pentru un sărman.

Surat Al-Baqara 184


Apoi, Ibn Abbas, radhi Allahu anhu, a continuat:


Nu a fost abrogat. Regula se aplică bătrânilor care nu pot posti. Ei trebuie să hrănească un sărac, pentru fiecare zi.

Acest lucru se aplică și pentru cei bolnavi cronic, care nu pot posti sau cei care lucrează în condiții dificile, iar Postul ar putea îngreuna situația lor. Ambele grupuri trebuie să hrănească un sărac, pentru fiecare zi.


Comentând asupra versetului din Surat Al-Baqara, Sheikh Mohammed Abduh spune:


Cei menționați în versetul coranic - cei care pot posti, dar nu o fac - sunt bătrânii, bolnavii cronic și așa mai departe, și similar cu aceștia, cei care muncesc în condiții grele, așa cum sunt minerii. Aceeași regulă se aplică și prizonierilor condamnați pe viață la muncă silnică. Ei trebuie să plătească răscumpărare, dacă au mijloacele necesare.

Femeile însărcinate și cele care alăptează, în cazul în care se tem pentru viața lor sau a copilului, pot întrerupe Postul și vor plăti răscumpărare. Nu trebuie să recupereze zilele pierdute. Abu Dawud a relatat de la Ikrimah că Ibn Abbas, radhi Allahu anhu, a spus cu privire la versetul:


Va trebui ca aceia care sunt în stare [să postească, dar nu o fac] să dea în compensare hrană pentru un sărman.

Surat Al-Baqara 184


Aceasta este o concesie pentru persoanele în vârstă, deoarece ele pot posti. Ele pot întrerupe Postul, însă vor hrăni un sărac, pentru fiecare zi pierdută. De asemenea, același lucru îl pot face și femeile însărcinate sau cele care alăptează, dacă se tem pentru viața lor sau a copilului. relatat de Al-Bazzar

La sfârșit, este o adăugare:


Ibn Abbas obișnuia să spună soțiilor sale (atunci când una dintre ele era gravidă):
«Ești în aceeași situație cu cei care pot posti, dar nu o fac. Plătești răscumpărare și nu recuperezi această zi mai târziu.» din lanțul de relatatori, Ad-Daraqutni a spus că este sahih

Nafiꞌ a relatat că Ibn Omar, radhi Allahu anhu, a fost întrebat despre o femeie însărcinată, care se temea pentru copilul ei nenăscut. El a răspuns:


Poate întrerupe Postul și să hrănească un sărac, cu un mudd de orz, pentru fiecare zi de Post.

De asemenea, există un hadith care spune:


Allah a eliberat călătorii de Post și de jumătate dintre Rugăciuni, și, de asemenea, pe femeile însărcinate și pe cele care alăptează de Post.

Conform lui Hanafi, Abu Ubaid și Abu Thaur, aceste femei au numai de recuperat zilele pierdute de Post, fără a hrăni un sărac, pentru fiecare zi de Post.


Conform lui Ahmad și Ash-Shafaꞌi, dacă aceste femei se tem numai pentru viața copilului, ele trebuie să plătească răscumpărare și să recupereze mai târziu aceste zile. Dacă ele se tem numai pentru ele, sau pentru ele și pentru viața copilului, atunci au doar de recuperat aceste zile, mai târziu.30f62599jpg