Postul este al patrulea stâlp al Islamului, este un act de adorare prin care noi, oamenii, trebuie să ne apropiem cât mai mult de Allah ﷻ subhanahu wa ta'ala. Toți musulmanii trecuți de pubertate și capabili din punct de vedere al sănătății, trebuie să postească din zori până la apusul soarelui, acest lucru însemnând abstinență de la mâncare, lichide, situații încordate, agitate, din care ar putea să rezulte certuri, relații conjugale în timpul zilei și minciuni; astfel, postul ne dezvoltă autocontrolul și ne ajută să depășim toate acestea.
Un musulman poate posti și în alte perioade ale anului, aceste fapte fiind tratate ca Sunna. În acest articol, ne propunem să vorbim despre importanța celor 6 zile de post din luna Shawwal. După cum am specificat anterior, cele 6 zile de post din luna Shawwal sunt Sunna; este eficace pentru musulmani să postească cele 6 zile imediat după luna Ramadan (preferabil de recuperat zilele pierdute din luna Ramadan, dacă s-au pierdut zile din motive foarte bine întemeiate), pentru că în acest post se regăsește o recompensă extraordinar de mare.
Găsim în hadith-urile Profetului Mohammed ﷺ Salla-llahu 'alahi wa sallam specificat că cine postește aceste zile, primește răsplată ca și cum ar fi postit tot anul.
Abu Ayyoob a relatat că Mesagerul lui Allah ﷺ Salla-llahu 'alahi wa sallam a spus:
Oricine postește în luna Ramadan și îl urmează cu încă 6 zile de Shawwal, va fi ca și cum a postit pentru toată viața.
relatat de Muslim, Abu Dawud, Tirmidhi, Nasa'i și Ibn Majah
Profetul Mohammed ﷺ Salla-llahu 'alahi wa sallam ne lămurește, ne face să înțelegem acest concept spunându-ne:
Oricine postește timp de 6 zile, după Sărbătoarea Al-Fitr, a încheiat anul (oricine face o faptă bună, va avea 10 asemeni ei).
Într-o altă relatare de același fel, găsim:
Allah a făcut pentru fiecare faptă bună 10 asemeni ei, deci o lună este ca și cum ai postit 10 luni și postul celor 6 zile completează anul.
relatat de Nasa'i și Ibn Majah; vezi și Sahih al Targheeb waꞌl Tarheeb, 1/421
Dacă facem un mic calcul și înmulțim luna de post obligatorie, a lunii Ramadan, cu 10, vor fi 10 luni, la care se mai adaugă 6 zile de post din luna Shawwal, pe care le înmulțim cu 10 și vor fi 60 de zile, adică încă 2 luni, deci, în total, echivalentul unui an întreg.
Care sunt zilele din luna Shawwal în care putem posti?
Se poate posti în orice zi a lunii Shawwal, cu excepția zilei de Aid Al-Fitr, când postul este interzis. De asemenea, nu este obligatoriu să ținem postul la începutul lunii, dar ar fi bine ca, atunci când ținem post, zilele să fie consecutive.
Dacă vrem să postim cele 6 zile din luna Shawwal împreună cu intenția de a recupera zilele în care nu am postit în luna Ramadan din cauza perioadei lunare a oricărei femei, acest lucru nu este posibil; nu este valabilă combinarea recuperării postului din luna Ramadan cu postul celor 6 zile din luna Shawwal într-o singură intenție.
Este obligatoriu să recuperăm, așa cum am mai spus, mai întâi zilele de post pierdute din luna Ramadan și pe urmă să începem să postim cele 6 zile din luna Shawwal. Dar, dacă o persoană are un motiv pentru care nu a putut să postească 6 zile în luna Shawwal, deoarece în această lună a avut de recuperat zilele de post pierdute, ca de exemplu, o femeie care sângerează mult în timpul nașterii și după naștere, își petrece toată luna Shawwal recuperând zilele de post pierdute din luna Ramadan, ea poate posti cele 6 zile din luna Shawwal în Dhuꞌl-Qaꞌdah. (Fatwa nr. 40389)
Un musulman supus este numit mutaki și întărirea supunerii lui, dezvoltată prin post, este cunoscută ca taqwa în Islam. Taqwa ține omul departe de păcat.
În Sfântul Coran se spune:
O, voi, cei care credeți, v-a fost statornicit vouă Postul [As-Siyam], așa cum le-a fost pre-scris și celor dinaintea voastră - Poate că veți fi cu frică!Surat Al-Baqara 183
Fie ca Bunul Allah ﷻ subhanahu wa ta'ala să ne ușureze postul lunii Ramadan și ca prin aceasta să ne întărim credința și să reușim să postim cele 6 zile ale lunii Shawwal, inshaAllah!
Amin!