Acest site folosește «Cookies» Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii acestora. Am înțeles

Postul în majoritatea zilelor de Șa'ban

Umm al mu'minin Aisha, radhi Allahu anha, a relatat că Profetul, salla Allah aleihi wa sallam, ținea post de bunăvoie, dar cel mai mult ținea în luna Șa'ban; el ținea post aproape toată luna. În altă versiune:


"El ținea post cea mai mare parte a lunii Șa'ban și renunța la puține dintre ele." relatat de Bukhari și Muslim

Profetul, salla Allah aleihi wa sallam, spunea despre această lună:


"Aceasta este luna pe care oamenii o neglijează, între Rajab și Ramadan. În ea, faptele se înalță și eu doresc ca faptele mele să se înalțe în timp ce postesc." relatat de Ahmad și Nasa'i

Cu toate acestea, să nu ținem post preventiv, câteva zile înaintea lunii Ramadan, pentru a nu da impresia că aceste zile ar aparține lunii Ramadan sau ar fi fard (obligatoriu). Aceasta este interdicția de a posti în Ziua Îndoielii (Jumma As-shakk), înainte de începerea lunii Ramadan. Profetul, salla Allah aleihi wa sallam, spunea:


"Să nu postiți, o zi sau două, înainte de luna Ramadan, în afară de cel care obișnuiește să postească; acesta să-și țină postul lui." relatat de Muslim

Citirea Coranului


Anas ibn Malik relatează:


"Musulmanii obișnuiau, când începea luna Șa'ban, să citească cu dăruire Coranul, să plătească Zakatul (Dania), pentru a-i ajuta și a-i întări pe cei slabi și nevoiași, a putea posti în luna Ramadan."

Salama ibn Khulail relatează:


"Se spune: "Luna Șa'ban este luna Coranului.""

Al-Mulla'i obișnuia, odată cu începerea lunii Șa'ban, să-și închidă prăvăliile și să se dedice citirii intensive a Coranului.


Inshallah, să împlinim cuvintele Tawhid-ului (Unicitatea lui Allah) în inimile noastre, să ne eliberăm de orice formă și orice semne de shirk (asociere cu Allah) și să ne străduim să fim statornici în aceasta. Căci, deși unii zâmbesc neîncrezător la auzul acestui cuvânt, "shirk", adevărul este că până și Profeții, aleihum sallam, se temeau de shirk și de felurile acestuia. Însuși Ibrahim, aleihi sallam, se ruga:


Și a zis Avraam: "Doamne, fă această țară un loc sigur și ferește-mă pe mine și pe fiii mei să nu-i adorăm pe idoli!"

Surat Ibrahim 14:35


Profetul, salla Allah aleihi wa sallam, se ruga:


"O, Allah, caut adăpost la Tine împotriva a ceea ce îți asociez, atunci când știu, și Te rog de iertare pentru ceea ce nu știu." relatat de Bukhari și Muslim

Iar Allah subhanahu wa ta'ala spune:


Vi s-a revelat ție și acelora de dinaintea ta: "De vei face asociați lui Allah, vor fi în zadar faptele tale și vei fi tu printre aceia care pierd."

Surat Az-Zumar 39:65


Iar dintre aceștia, inshallah, noi să nu fim!