Acest site folosește «Cookies» Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii acestora. Am înțeles

Precauții în timpul postului, pe perioada verii

Căldura copleșitoare care ne înconjoară pe tot parcursul lunii Ramadan poate avea multiple efecte negative asupra organismului, precum: slăbirea acestuia, deshidratarea, scăderea tensiunii arteriale, apărând, astfel, senzația de amețeală, precum și lipsa forței fizice. De aceea, este indicat să luăm anumite măsuri prin care să ne protejăm de toate aceste efecte nefavorabile care se instalează în cazul în care nu mâncăm fructe și legume din abundență și, mai ales, nu consumăm destule lichide.


Este recomandat ca pe tot parcursul postului din luna Ramadan să consumăm cât mai multă apă, atât dimineața, înainte de răsăritul soarelui, cât și seara, după apus. Sunt recomandate și ceaiurile, care au puternic efect răcoritor asupra organismului, așa cum sunt amestecul de ceai verde cu ceai de mentă, sau cel de ceai negru cu scorțișoară.


Este de preferat să nu mâncăm alimente foarte sărate, deoarece sarea accentuează senzația de sete, să consumăm cât mai multe supe, iaurturi, lapte, care ne pot fi de un real folos. Mierea este și ea deosebit de importantă în această perioadă, deoarece este o sursă in-epuizabilă de energie, care poate înlocui zahărul, contraindicat pentru perioada de post. De asemenea, este indicat să ne ferim de alimente precum: cimbru, mâncare care conține grăsimi, pâine.


Anumite alimente ne ajută să trecem mai ușor peste căldură și nu ar trebui să lipsească de pe masa celui care ține post, așa cum sunt: menta, ardeiul iute, vegetalele (castraveții, ridichile, verdețurile, care ne hidratează și vitaminizează), fructele, năutul.


Indicate sunt curmalele, fructe mici, dar cu calități mari, cu beneficii enorme pentru sănătate. Ele sunt considerate a fi fructele aproape ideale, deoarece conțin o multitudine de substanțe nutritive, cu un efect energizant și vitalizant deosebit, precum: calciu, magneziu, potasiu, sodiu, fier, fibre etc. De aceea, ele pot completa cu succes postul nostru.


Profetul Mohammed Salla-llahu 'alahi wa sallam ne recomandă ca începerea postului, ca și încheierea lui să se realizeze cu consum de curmale, care trebuie să fie în număr impar.


Imam An-Nawawi a relatat că:
Profetul Mohammed Salla-llahu 'alahi wa sallam rupea postul cu câteva curmale proaspete, iar dacă nu avea curmale proaspete, mânca vreo câteva curmale uscate și dacă nu avea nici din acestea, atunci lua câteva înghițituri de apă. relatat de Tirmidhi

De asemenea, Salman ibn Amir, radhi Allahu anhu, a relatat că Trimisul lui Allah Salla-llahu 'alahi wa sallam a spus:


Dacă vreunul dintre voi întrerupe postul, să mănânce curmale; iar dacă nu au nicio curmală, atunci să-și întrerupă postul cu apă, căci este pură. relatat de Abu Dawud

Este foarte important Suhur-ul, să mâncăm înainte de răsăritul soarelui, deoarece această masă ne va da puterea de a rezista pe tot parcursul zilei. Este recomandat ca masa de Suhur să fie amânată cât mai mult timp, până în apropiere de rugăciunea de Fajr. Profetul Mohammed, salla Allahu alleihi wa sallam, ne-a învățat pe noi să avem această masă, într-un hadith spunând:


Să țineți masa de dinainte de ivirea zorilor, pentru că Suhur este o binecuvântare. Convenit

După o zi întreagă de post, nu trebuie să mâncăm în mod exagerat seara, căzând pradă feluritelor tipuri de mâncare, deoarece acest fapt va fi dăunător sănătății noastre. În Sunnah Profetului Mohammed Salla-llahu 'alahi wa sallam găsim faptul că este bine și că sunt suficiente doar câteva înghițituri pentru ca stomacul să fie plin, iar dacă acest lucru nu este posibil, atunci el să fie o treime pentru mâncare, o treime pentru apă și o treime loc pentru aer.


Abu Kariymah Al-Mikdam ibn Meadi Yakrib, radhi Allahu anhu, a relatat că Profetul Salla-llahu 'alahi wa sallam a spus:


Fiul lui Adam nu umple un vas mai rău decât stomacul său. Sunt suficiente pentru el câteva înghițituri care să îl pună pe picioare. Iar dacă nu se poate, atunci o treime din stomac să fie pentru mâncare, o treime pentru apă și o treime pentru respirație. relatat de Tirmidhi

Pe tot parcursul zilei, ne putem răcori adăpostindu-ne la un loc umbros, sau într-o încăpere climatizată. Trebuie să închidem toate sursele care degajă căldură și să protejăm încăperile de razele soarelui, folosind draperii. De asemenea, putem face dușuri cu apă rece, să ne scufundăm în cadă, să ne clătim gura cu apă (totuși nu trebuie să se abuzeze de acest lucru), sau ne putem șterge pielea cu un prosop îmbibat în apă rece sau cu gheață.


Un alt remediu cu efecte răcoritoare este reprezentat de mâncarea picantă, care mărește secreția de transpirație și răcorește corpul atunci când aceasta se evaporă. De asemenea, așa cum am mai menționat anterior, menta este deosebit de benefică, putând folosi aplicații cu mentă, săpun cu mentă, cremă hidratantă pentru picioare cu mentă sau pudră cu mentă.


Prin post, ne detoxifiem întreg organismul, îl curățăm de substanțele cu acțiune toxică, care, acumulându-se în cantitate semnificativă, pot îngreuna și împiedica activitatea fiziologică a organelor și sistemelor organismului.


Nu trebuie uitat că, după efectuarea rugăciunii și după mâncatul de seară, este recomandat să se facă o scurtă plimbare, care va aduce ușurare întregului organism.


InshaAllah, acest articol să vă fie de folos și să aveți parte de un post lipsit de excese, care să vă aducă sănătate și credință!



De reținut!


Luna binecuvântată Ramadan a venit și cu toții știm că ea este un prilej de reflecție, de introspecție și analiză a faptelor, gândurilor și intențiilor noastre de peste an. Această lună este o mare favoare de la Allah Preaînaltul, cu ajutorul căruia trebuie să încercăm să devenim mai curați, mai buni și mai pioși.


Abținerea de la mâncare și băutură nu este numai o restricție impusă numai pentru a ne întări și educa voința și nu este numai un test de supunere al musulmanului față de Stăpânul Lumilor, ci este și o modalitate prin care Allah subhanahu wa ta'ala ne învață să apreciem ceea ce El, Preaînaltul, în marea Lui bunătate, ne-a dăruit:


  1. Iar pământul l-a făcut întins pentru vietăți,
  2. Pe el sunt fructe și palmieri cu ciorchini înveliți
  3. Și grânele cu paie și ierburile mirositoare.

Surat Ar-Rahman 10-12


Câți dintre noi, cei dăruiți cu posibilități materiale, nu ne-am gândit, sătui și plictisiți, fără să ne fie foame sau sete cu adevărat, privind în frigiderul plin: "Ce să mai mâncăm noi astăzi?", și, privind o bunătate anume, ne-a venit în minte: "Nu din asta! Am mâncat și ieri!", uitând complet că alții s-ar bucura și de o coajă de pâine…


Când apreciază și gândește omul cel mai bine că el este dintre cei binecuvântați de Allah subhanahu wa ta'ala pentru că are mâncare și băutură bună, dacă nu atunci când îi este foame și sete cu adevărat?


Când este, oare, o mâncare mai bună și mai apreciată, decât atunci când foamea și setea stârnește simțurile?


Așadar, mulțumind lui Allah Preaînaltul pentru bunătățile pe care le-a făcut pentru noi, vă propun rețete delicioase din întreaga lume musulmană, pentru că fiecare astfel de rețetă este, în sine, o îmbinare armonioasă de binecuvântări.



Ramadan Mubarak!

1897ef65jpg