Acest site folosește «Cookies» Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii acestora. Am înțeles

Răsplata postului este numai de la Allah Preaînaltul

În luna Ramadan este foarte important să încercăm, măcar pentru câteva momente, să înțelegem măreția a tot ceea ce Allah subhanahu wa ta'ala ne dăruiește și, inshaAllah, să reflectăm asupra felului în care vom trăi această lună sfântă.


Unii musulmani ajung să trăiască acestă lună binecuvântată însă, din nefericire, o tratează ca pe orice altă lună din an. Sahl ibn Sad, radhi Allahu anhu, a relatat că Trimisul lui Allah Salla-llahu 'alahi wa sallam a zis:


În Rai este o poartă care se numește Rayyan, prin care doar cei ce țin post vor intra, în Ziua Învierii. Nimeni altcineva nu va intra cu ei. Se va întreba: «Unde sunt cei care au ținut post regulat?» Ei vor păși înainte. Nimeni altcineva în afară de ei nu va intra. Când ultimul dintre ei va fi intrat, poarta se va închide și atunci nimeni nu va mai intra pe acolo. relatat de Muslim

Acest hadith ne arată cât de important este postul în luna Ramadan și ce răsplată imensă vor avea cei ce îl țin.


De aceea, este nevoie ca noi să reflectăm asupra măreției și importanței postului și să învățăm, inshaAllah, câteva lecții despre ceea ce putem face pentru a fi pe placul lui Allah subhanahu wa ta'ala și a primi răsplata de la El, Preaînaltul. Allah subhanahu wa ta'ala ne-a dat postul pentru a ne întări evlavia.


O, voi, cei care credeți, v-a fost statornicit vouă Postul [As-Siyam], așa cum le-a fost prescris și celor dinaintea voastră - Poate că veți fi cu frică!

Surat Al-Baqara 183


62e35e3jpg

Taqwa (evlavia), în acest verset, are însemnătatea de a ne proteja de mânia lui Allah subhanahu wa ta'ala și de Focul Iadului. Să ținem post pentru El, Preaînaltul, pentru a fi răsplătiți; altfel, tot ceea ce vom cunoaște va fi doar setea și foamea de pe parcursul acestor zile. Un motiv în plus să intrăm în această lună sfântă pregătiți, așa cum Allah Preaînaltul ne-a cerut să facem și așa cum Trimisul Lui Salla-llahu 'alahi wa sallam ne-a învățat, și să nu pierderm nici o clipă în care să nu ne gândim dacă tot ceea ce facem este pe placul lui Allah subhanahu wa ta'ala, sau dacă eforturile noastre vor fi suficiente pentru a ne feri de mânia Lui, Preaînaltul, și de Focul Iadului.


Pentru a simți că suntem mai aproape de Bunul Allah, nu trebuie să uităm un lucru foarte important: să recităm din Sfântul Coran, și ziua și noaptea, așteptând rugăciunea Tarawih; să reflectăm asupra Coranului și să ne amintim, la fiecare pas, de Allah subhanahu wa ta'ala. Să fim uniți, să ne adunăm împreună, frați și surori musulmani, și să îi ajutăm pe cei aflați în nevoie, pentru a putea trece și ei mai ușor această lună de post.


Beneficiile și răsplățile de la Allah subhanahu wa ta'ala sunt mărețe, numai El, Preaînaltul, știe care este răsplata fiecăruia, deci să nu uităm nici o clipă că suntem musulmani și suntem pe această cale numai pentru a-L adora pe Allah subhanahu wa ta'ala.


Pentru toate acestea este nevoie de multă răbdare și de o voință puternică și, mai ales, de credință. Allah subhanahu wa ta'ala a menționat de mai bine de 70 de ori în Coran cuvântul "răbdare" și ne-a poruncit să fim răbdători, în mai bine de 16 moduri, în Cartea Sa.


Postul este numai pentru Allah subhanahu wa ta'ala, iar renunțarea la hrană, apă și relații conjugale pe parcursul zilei, în luna Ramadan, este dovada de bunăvoință care ne-o manifestăm prin răbdare și reținere. Această Ummah are nevoie de bărbați și femei cu o voință puternică, oameni care să respecte atât Coranul, cât și Sunnah Profetului Salla-llahu 'alahi wa sallam și care pot sta drepți și puternici în fața dușmanilor care atacă religia noastră. Acești oameni luptă pentru ihsan (plinirea faptei bune) și stau departe de riyaa (manifestări expuse). Ihsan înseamnă să faci numai fapte bune deoarece, chiar dacă tu nu Îl vezi, Allah subhanahu wa ta'ala este Atoatevăzător.


Hasan Al-Basree a spus:

Pe Allah, în ultimii 20 de ani nu am spus un cuvânt, nu am luat ceva cu mâna mea, m-am abținut să iau ceva cu mâna mea sau să pășesc înainte sau înapoi, fără să nu mă fi gândit, înainte de a face orice mișcare, dacă lui Allah Îi place acest lucru, dacă Allah va fi mulțumit de acest lucru? Deci, când cineva postește, ar trebui să aibă această calitate de a se urmări pe sine și, de asemenea, să stea departe de riyaa.

Allah subhanahu wa ta'ala spune:


"Postul este pentru Mine și Eu îl voi răsplăti." (Hadith Qudsi)

Allah subhanahu wa ta'ala spune că postul este numai pentru El, Preaînaltul, și că răsplata este numai la El, Preaînaltul, deoarece El este Unicul, Atoateștiutor și Atoatevăzător; doar Allah subhanahu wa ta'ala știe și vede dacă noi respectăm postul așa cum El, Preaînaltul, ne-a cerut.


6b9fbcejpg

Accentul este pus mult mai puternic pe acest post deoarece, de exemplu, atunci când facem rugăciunile zilnice, când facem tawaf, dăm sadaqah sau zakat, ne poate vedea multă lume și se poate spune, în unele cazuri, că aceste lucruri nu sunt făcute numai pentru Allah subhanahu wa ta'ala, ci pentru a avea admirația celor din jur.


Sufyaan At-Thawree obișnuia să-și petreacă nopțile și zilele plângând, iar oamenii îl întrebau: "De ce plângi? Pentru că te temi de Allah?" El le-a răspuns: "Nu." Apoi, oamenii l-au întrebat: "Este pentru că te temi de Focul Iadului?" El le-a răspuns: "Nu, nu frica de Focul Iadului mă face să plâng; este pentru că am fost supus lui Allah subhanahu wa ta'ala în toți acești ani și am studiat mult, dar nu sunt sigur dacă intențiile mele au fost toate sincere și numai pentru Allah subhanahu wa ta'ala."


Pentru a fi pe placul lui Allah subhanahu wa ta'ala nu este îndeajuns să renunțăm doar la mâncare și băutură; comportamentul nostru de asemenea, trebuie să fie demn de încredere și sinceritate.


Profetul Mohammed Salla-llahu 'alahi wa sallam a spus:


"Cine nu renunță la falsitatea din cuvintele și acțiunile sale, atunci Allah nu are nevoie ca el să renunțe la hrană și băutură." (relatat de Bukhari)

Profetul Mohammed Salla-llahu 'alahi wa sallam ne îndeamnă să ne purificăm nu numai corpul, în această lună binecuvântată în care postim, ci și sufletul. Nu trebuie să uităm de bunele maniere, de sinceritate în tot ceea ce facem și să ne spunem "Allah Preaînaltul este Cel care le va vedea pe toate."


Să nu treacă o clipă, fără să ne gândim dacă tot ceea ce am făcut este așa cum ne-a poruncit Allah subhanahu wa ta'ala, dacă am spus mereu adevărul, dacă avem un comportament exemplar, de musulmani mumineen și dacă am știut mereu să-i ajutăm pe frații și pe surorile noastre în Islam.


Allah subhanahu wa ta'ala ne deschide, pe parcursul vieții lumești, multe porți, ne oferă multe șanse de a ne îndrepta greșelile și comportamentul; noi singuri trebuie să ne dăm seama unde greșim și să ne schimbăm, să acceptăm faptul că putem fi mai buni și că putem face mai mult decât atât. Numai așa, inshaAllah, vom putea spera că vom fi pe placul lui Allah Preaînaltul și că vom fi răsplătiți, atât cât vom merita.


Profetul Mohammed Salla-llahu 'alahi wa sallam a spus:


"Fiul lui Adam este păcătos și cei mai buni dintre păcătoși sunt cei care se căiesc." relatat de Anas ibn Malik

Bunul Allah ne dă posibilitatea de a ne îndrepta greșelile, prin a ne cere numai de la El, Preaînaltul, iertare cu sinceritate. Oricine se poate schimba, dacă are o voință puternică și un puternic iman.


Cea mai bună ocazie de a îndrepta aceste lucruri este acum, în această lună Ramadan, când avem atâtea șanse de la Bunul Allah, să facem cât mai multe fapte bune.


Putem fi mult mai buni și mai darnici decât oricând cu cei care au nevoie de sprijinul nostru, în această lună binecuvântată; achitându-ne zakatul și dând sadaqah celor săraci, inshaAllah, vom fi pe placul lui Allah subhanahu wa ta'ala. Ibn Abaas a spus:


Profetul Mohammed Salla-llahu 'alahi wa sallam a fost foarte generos cu oamenii și a fost mai mult în luna Ramadan, când Îngerul Jibril obișnuia să îl întâlnească în fiecare noapte, până la sfârșitul lunii Ramadan. relatat de Bukhari

De asemenea Profetul Salla-llahu 'alahi wa sallam a spus:


Cel care dă mâncare pentru o persoană care rupe postul său, va primi aceeași răsplată ca și el, fără a-i fi redusă cu nimic răsplata celui care postește. relatat de Tirmidhi

Nu există timp mai potrivit, pe tot parcursul anului, în care să fim uniți, ca în această lună binecuvântată de Allah subhanahu wa ta'ala.


Trimisul lui Allah Salla-llahu 'alahi wa sallam a spus:


Aceia dintre voi care vor trăi după mine, vor vedea multe diferențe. Apoi se vor agăța de Sunna mea și de Sunna cea corectă, ghidată de califi. Țineți postul acesta și îndrumați pentru aceasta. relatat de Abu Dawud

În această lună vom simți mult mai mult această unitate între frații și surorile în Islam, deoarece toți împreună vom posti, toți împreună vom rupe postul, toți împreună Îl vom preaslăvi pe Allah Preaînaltul și toți împreună vom face Salatul Aid. Astfel vom simți că unitatea este posiblilă și putem fi mai aproape unul de celălalt, măcar în această lună de post.


Este posibil ca toți musulmanii să fie ca unul singur, dar acest lucru poate fi atins numai dacă suntem supuși lui Allah subhanahu wa ta'ala și urmăm ceea ce Trimisul Lui Salla-llahu 'alahi wa sallam ne-a învățat.


Să învățăm, în această lună, să fim mult mai ordonați, dând o atenție sporită fiecărui pas, în tot ceea ce facem.


Profetul Mohammed Salla-llahu 'alahi wa sallam ne-a învățat cum să fim ordonați și stricți, strictețe care, însă, să nu ne conducă la fanatism și să iasă din limitele pe care Allah subhanahu wa ta'ala le-a impus. Nimeni nu poate să rupă postul, cu bună știință, înainte de apusul soarelui, pentru că postul său nu va fi acceptat de Allah subhanahu wa ta'ala.


Musulmanii trebuie să învețe să ducă o viață ordonată, pentru că ei sunt cei care au datoria de a răspândi mai departe acest mesaj important, al Islamului, pe care mai întâi trebuie ei înșiși să-l respecte.


Să-i învățăm pe copiii noștri și pe cei tineri să fie supuși lui Allah subhanahu wa ta'ala. Copiii ar trebui să meargă împreună cu părinții lor la moschee, să se roage împreună cu ei, în acest fel învățând încă de mici cum să fie buni musulmani, inshaAllah.


În timpul postului din luna Ramadan trebuie să avem mare grijă și de sănătatea noastră și să avem grijă și de cei din jurul nostru, ca ei să nu sufere lipsuri și postul să fie un prilej de bucurie pentru toți.


Postul are multe beneficii medicale și îi învață pe musulmani cum să își construiască un organism puternic.


Profetul Salla-llahu 'alahi wa sallam a spus:


Un credincios puternic, care este bun cu toată lumea, este mai bun și mai iubit de Allah, decât un credincios slab. relatat de Muslim

Fiecare moment al lunii Ramadan este important pentru noi. După toate aceste lecții, haideți să ne întrebăm fiecare:


6d208f2jpg

- Ne-am făcut rugăciunile zilnice așa cum trebuie, în luna Ramadan?
- Am ținut în fiecare zi postul, așa cum ne-a poruncit Allah subhanahu wa ta'ala ?
- Am făcut rugăciunea Tarawih în fiecare noapte?
- Am fost mai aproape de Allah Preaînaltul, în tot acest timp?


Allah subhanahu wa ta'ala este Unicul care vede efortul fiecăruia; și cum răsplata este numai de la El, Preaînaltul, fiecare dintre noi o vom primi pe măsura sincerității faptelor noastre. Dar, oare, nu este păcat ca aceste lucuri să le simțim numai în luna Ramadan? Este o lună binecuvântată, măreață, iar sentimentele și lecțiile pe care le trăim în această lună ar trebui să le menținem pe tot parcursul anului. Lecția de răbdare și reținere de la lucrurile pământești o simțim mai puternic în luna Ramadan, dar ar trebui ca ea să facă parte, ca ceva normal, din viața de zi cu zi a fiecărui musulman mumin.


Acesta este adevăratul țel și adevăratul test al lunii Ramadan, care nu trebuie să se oprească, care trebuie să vină de la sine și în celelalte luni ale anului.Fie ca Allah subhanahu wa ta'ala să accepte postul nostru, să ne ierte păcatele și să ne îndrume pe calea cea dreaptă.
Fie ca Allah subhanahu wa ta'ala să ne binecuvânteze pe toți în luna Ramadan cu mila, pacea și iertarea Sa și să ne aducă pe noi toți mai aproape de El, Preaînaltul și mai aproape unii de alții.


Amin!