Acest site folosește «Cookies» Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii acestora. Am înțeles

Rugăciunea Tarawih

Recită ceea ce ți s-a revelat din Carte și împlinește Rugăciunea [As-Salat]! Rugăciunea [As-Salat] împiedică de la ceea ce este rușinos și de la ceea ce este oprit. Iar pomenirile lui Allah sunt lucru și mai mare, iar Allah știe ce faceți voi!

Surat Al-'Ankabut 45


Rugăciunea Tarawih este rugăciunea care se efectuează după rugăciunea de Isha, numai în luna Ramadan. Ea nu este o rugăciune fard (obligatorie).


Atunci când (în timpul lunii Ramadan) Trimisul lui Allah Salla-llahu 'alahi wa sallam s-a dus să-și facă rugăciunea Tarawih, în Moscheea Nabawi, companionii l-au urmat la rugăciune. Când Trimisul lui Allah Salla-llahu 'alahi wa sallam și-a făcut iarăși rugăciunea, în următoarea noapte, o mai mare mulțime de oameni l-a urmat. În a treia sau a patra noapte, Trimisul lui Allah Salla-llahu 'alahi wa sallam nu a venit la moschee pentru rugăciunea Tarawih. Explicând motivele, în dimineața următoare, Trimisul lui Allah Salla-llahu 'alahi wa sallam le-a spus companionilor: «V-am observat entuziasmul și nu am venit la moschee, de teamă ca rugăciunea Tarawih să nu devină obligatorie pentru voi.» relatat de Muslim

Dar există multe hadithuri referitoare la efectuarea ei de către Profetul Mohammed Salla-llahu 'alahi wa sallam astfel ea ridicându-se la rangul de "Sunnah Muakkada".


Abu Huraira, radhi Allahu anhu, a relatat că Profetul Salla-llahu 'alahi wa sallam îndemna la rugăciunea de noapte, în timpul lunii de post a Ramadanului. El nu poruncea aceasta, ci spunea:


Cine se roagă noaptea, în timpul lunii de post, cu credință și cu speranța răsplății, i se vor ierta păcatele trecute. relatat de Muslim

Rakaaturile în rugăciunea de Tarawih pot începe cu 8 rakaat până la 20 de rakaat, după fiecare 2 rakaat urmând salutul de încheiere și se termină cu rugăciunea Shifaa și Witr.


În majoritatea moscheilor se urmărește ca, în timpul acestei luni binecuvântate, să se facă recitarea întregului Coran, măcar o dată, citind câte una din cele 30 de părți ale Coranului, numite "juzu'".


De mai bine de 1400 de ani, în Moscheea Al-Haram, din Mecca, răsună această rugăciune de Tarawih, în fiecare noapte a lunii Ramadan.


Abu Huraira, radhi Allahu anhu, a relatat că Profetul Salla-llahu 'alahi wa sallam a zis:


Cel ce face rugăciunea benevolă, în timpul Ramadanului, cu credință sinceră și cu speranța că va câștiga o răsplată, i se vor ierta păcatele trecute. relatat de Bukhari și Muslim

Satisfacția omului de a merge la Tarawih este deosebită, conștientizând-o abia după terminarea lunii Ramadan. Mumineen care efectuează Tarawih - aceste rugăciuni suplimentare -, prin recitarea Coranului cel Sfânt, nu fac altceva decât să-L preamărească și să-L slăvească pe Bunul nostru Creator.


În prima parte a lunii Ramadan, persoanele care efectuează aceste rugăciuni suplimentare nu simt oboseala; aceasta se simte numai în a doua parte a lunii, când organismul este mai slăbit. Dar, prin bunătatea lui Allah subhanahu wa ta'ala și cu gândul la a-L mulțumi pe El, Preaînaltul, musulmanul mumin termină, cu voia lui Allah subhanahu wa ta'ala, aceste rugăciuni suplimentare, Tarawih, specifice lunii Ramadan.


61e0c63jpg