Acest site folosește «Cookies» Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii acestora. Am înțeles

Situațiile în care postul este interzis

Postul este interzis în


I Zilele sărbătorilor isla-mice Aid Al-Fitr (Sărbătoarea încununării postului de Ramadan) și Aid Al-Adha (Sărbătoarea Sacrificiului). Omar ibn Al-Khattab, radhi Allahu anhu, a spus:


Cu adevărat, Trimisul lui Allah Salla-llahu 'alahi wa sallam a interzis să se postească în aceste două zile: Ziua de Al-Fitr, din Ramadan și în ziua în care mâncați în vreme ce aveți grija împlinirii ritualurilor de Hajj. relatat de Muslim

II Zilele în care femeia este la menstruație sau are sângerări postnatale. Profetul Mohammed Salla-llahu 'alahi wa sallam a spus:


Oare nu se știe că femeia, în vremea menstruației, nici nu se roagă și nici nu postește?! Este oare acesta ca un cusur în credința ei?! relatat de Bukhari

Excepții de la postul obligatoriu


1. Aceluia care este bolnav și celui aflat în călătorie.


Celor bolnavi și celor aflați în călătorie nu li se impune să postească, dar trebuie să dea în compensare hrană pentru zilele de post obligatoriu din luna Ramadan pe care nu le-au putut posti din cauza acestor două motive, însă li se cere să se recupereze aceste zile. Allah subhanahu wa ta'ala a spus:


Pentru puține zile, însă, acela dintre voi care este bolnav sau în călătorie [va posti] un număr [egal] de alte zile. Va trebui ca aceia care sunt în stare [să postească, dar nu o fac] să dea în compensare hrană pentru un sărman. Acela care de bunăvoie va da și mai mult [în compensare], binele va fi pentru el. Dar să postiți este și mai bine pentru voi, dacă pricepeți!

Surat Al-Baqara 184


Categoria celor care sunt bolnavi se împarte și ea în două grupe:

  • bolnavii cronici, cărora postul le periclitează viața și
  • bolnavii temporar, pentru care postul nu este o povară în plus pentru organism.
  1. Bolnavii cronici incurabili, cum sunt cei bolnavi de cancer, SIDA sau alte boli de asemenea gravitate, sunt scutiți de a ține postul, nu sunt obligați nici să recupereze zilele pierdute, însă li se cere să hrănească sărmani.
  2. Bolnavii temporar se împart și ei în trei subcategorii:
    1. Cei care au boli ușoare, vindecabile, pentru care nu este necesar tratament medicamentos strict, ori medicamentele pot fi injectabile, deoarece starea lor de sănătate nu se deteriorează prin respectarea regulilor postului (ex: migrene, luxații, răceli, etc. ), deci ei trebuie să țină post;
    2. Cei care au boli acute, a căror vindecare este previzibilă în timp și pentru care e obligatorie aplicarea tratamentelor medicamentoase în regim strict sau este obligatorie aplicarea tratamentului medicamentos pe cale orală, nu li se cere să țină postul, însă sunt obligați să recupereze zilele pierdute;
    3. Cei care au boli greu de vindecat, a căror vindecare nu poate fi prevăzută în timp, nu sunt obligați să țină postul, însă trebuie să hrănească persoane sărmane, în raport cu numărul de zile pe care nu le-au postit, ori dacă starea lor de sănătate se reface, să recupereze zilele pierdute.

Allah subhanahu wa ta'ala a spus:

Dăruiţi pe calea lui Allah! Şi nu vă aruncaţi cu propriile voastre mâini [pradă] pieirii! Şi faceţi bine, căci Allah îi iubeşte pe binefăcători!

Surat Al-Baqara 195


Categoria călătorilor se împarte în două subcategorii, în funcție de felul călătoriei:


  1. Călătoria voluntară, planificată (vacanța) - în acest fel, ei nu sunt scutiți de la postul lunii Ramadan.
  2. Călătoria involuntară, din necesitate sau din obligație (ex: afaceri, meserie, studii, vizitarea rudelor, împlinirea Umrah, etc.) – în acest fel de călătorie, se pot întâlni trei situații:
    1. Este foarte dificil pentru respectivii călători să țină postul, din cauza condițiilor în care se desfășoară călătoria și, atunci, ei sunt scutiți de post;
    2. Este dificil pentru călători să țină postul, însă nu foarte tare: în această situație, este de preferat să nu se țină post, acceptând această scutire cu care Allah subhanahu wa ta'ala i-a ușurat;
    3. Nu este dificil să se țină postul: în acest caz, călătorii pot să aleagă între a ține sau a nu ține postul.

Allah subhanahu wa ta'ala a spus:

... Allah vă voiește ușurarea, nu vă voiește împovărarea și să împliniți acest număr și să-L preamăriți pe Allah, pentru că vă călăuzește pe calea cea bună. Poate că veți fi mulțumitori!

Surat Al-Baqara 185


Este considerat ca făcând parte din categoria călătorilor aceia care părăsesc țara lor și sunt considerați astfel până când se întorc în ea. Cei care își au rezidența în altă țară, ei sunt considerați călători până la împlinirea obiectivului pentru care s-a făcut călătoria și dacă ei nu au intenția să se mute definitiv în acea țară. Această interpretare este bazată pe faptul că Mesagerul lui Allah Salla-llahu 'alahi wa sallam nu a menționat nicio limită de timp în ceea ce privește ieșirea din statutul de călător.


Călătorii mai beneficiază și de diminuarea numărului de 4 rakaat la 2 și posibilitatea de a face rugăciunea de Dhuhr și rugăciunea de Asr împreună, precum și cea de Maghrib cu cea de Isha, atunci când este necesar; dar, dacă cele trei rugăciuni Dhuhr, Asr și Isha se pot împărți la 2, rugăciunile de Fajr și de Maghrib nu se pot împărți, ele se fac integral.


2. Femeia în perioada menstruației sau care are sângerări postnatale.


Aisha, radhi Allahu anha, a spus:


Nouă, femeilor aflate la menstruație sau în lăuzie, ni se cere să recuperăm fiecare zi de post din luna Ramadan pe care am pierdut-o din aceste motive, dar nu ni se cere să recuperăm și rugăciunile ce nu le-am putut împlini în această vreme. relatat de Bukhari și Muslim

3. Bătrânilor, femei sau bărbați, care nu pot ține postul din cauza vârstei prea înaintate.

Lor li se cere să dea în compensare hrană săracilor, pentru fiecare zi de Ramadan în care nu s-a putut ține postul.


4. Gravidele și femeile care alăptează

Dacă postul ar avea efecte dăunătoare pentru ele sau pentru copil. Lor li se cere să dea în compensare hrană săracilor, pentru fiecare zi din luna Ramadan în care nu s-a putut ține postul. Dacă femeia care alăptează se teme doar pentru sănătatea copilului, atunci ea va trebui să recupereze acele zile, în afară de a da în compensare hrană.



Fie ca Allah subhanahu wa ta'ala să ne sporească învățătura, cunoașterea și să ne călăuzească pe calea cea dreaptă, ca să nu fim dintre cei rătăciți.
Fie ca Allah subhanahu wa ta'ala să ne apere și să ne dea bucuria unei luni Ramadan binecuvântate și folositoare.


Amin!

Zile interzise pentru Post