Acest site folosește «Cookies» Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii acestora. Am înțeles

Surat Al-Ikhlas - Motivul revelării și virtuțile ei

48ddef3jpg

Imamul Ahmad înregistreză de la Ubayy bin Ka'b, radhi Allahu anhu, că idolatrii i-au spus Profetului Salla-llahu 'alahi wa sallam : "O, Mohammed! Spune-ne nouă descendența Stăpânului tău." Apoi Allah subhanahu wa ta'ala a revelat:  1. Spune: "El este Allah, Cel Unic!
  2. Allah este As-Samad!
  3. El nu zămislește și nu este născut
  4. Și El nu are pe nimeni egal!"

Surat Al-Ikhlas 112:1-4


Similar, a fost înregistrat și de Tirmidhi și Ibn Jarir, și ei au mai adăugat în relatarea lor:


"Allah-us-Samad! El nu zămislește și nu este născut."

As-Samad este Unicul care nu dă naștere, nici nu a fost născut, pentru că nu este nimic care să fie născut și să nu moară, și nu este nimic ce moare fără a lăsa în urmă un moștenitor; într-adevăr, Allah nu moare, și El nu lasă în urmă nici un moștenitor.


"Și El nu are pe nimeni egal!" Asta înseamnă că nu există nimic similar cu El.


Un hadith în legătură cu virtuțile sale


În colecția sa de hadithuri, "Cartea Unicității", Bukhari relatează de la 'Amrah bint 'Abdur-Rahman, care obișnuia să stea în apartamentul 'Aișei, soția Profetului Salla-llahu 'alahi wa sallam că 'Aișa, radhi Allahu anha, a spus:


Profetul a trimis un om să fie comandantul unei expediții de război și el obișnuia să conducă companionii săi în rugăciune, nimeni nu este egal cu El și nu este nimic asemănător Lui, prin recitarea Coranului.
Și el completa recitarea lui cu: "Spune: El este Allah, Cel Unic!".
Și când s-au întors ei, i-au povestit Profetului, și el a zis: "Întrebați-l de ce a făcut așa."
Ei l-au întrebat și el a zis: "Pentru că este descrierea lui Ar-Rahman și iubesc să recit acest verset."
Așa că Profetul Salla-llahu 'alahi wa sallam a zis: "Informează-l că Allah îl iubește cel mai mult pe el."

De asemeni, acest hadith a fost relatat de Muslim și Nasa'i.


În Cartea Rugăciunii, Bukhari relatează că Anas a spus:


Un om din Ansari obișnuia să conducă oamenii în rugăciune, în moscheea Quba'. De fiecare dată când începea să recite o surah în rugăciunea pe care el o conducea, el începea cu recitarea: "Spune: El este Allah Cel Unic!", până la sfârșitul surei. Apoi, pe lângă aceasta, el mai recita o altă surat.
Obișnuia să facă asta în fiecare Rak'ah. Așa că, companionii săi i-au vorbit, spunându-i: "Adevărat, tu ai început rugăciunea cu acestă surat. Apoi, te-ai gândit că nu e suficient pentru tine, până când nu ai recitat o altă surat , la fel de bine. Așa că ar fi trebuit ori să o citești, ori să o lași, și să citești altă surat în locul ei."
Omul i-a răspuns: "Nu voi renunța să o citesc. Dacă vreți să continuu îndrumându-vă (în rugăciune), voi face așa; și dacă vouă nu vă place, vă voi lăsa (nu vă voi conduce)."
Ei l-au considerat ca fiind unul dintre cei mai buni, așa că l-au lăsat să conducă rugăciunea; nu voiau ca nimeni altcineva să conducă, decât acel om. Când a venit Profetul Salla-llahu 'alahi wa sallam ei i-au povestit cele întâmplate, și el a întrebat: "Ce te-a împiedicat pe tine să nu urmezi ordinul companionilor, și ce te-a făcut să rămâi fidel acestei recitări și acestei sure în fiecare Rak'ah?".
Omul a răspuns: "Adevărat, iubesc această surat."
Profetul Salla-llahu 'alahi wa sallam i-a răspuns: "Iubirea ta pentru aceasta va fi motivul intrării tale în Paradis."

Aceasta a fost înregistrată de Bukhari, cu un lanț întrerupt, dar într-o manieră care indică aprobarea lui.